Psihosociālie riski veselības aprūpē nodarbinātajiem un veselības veicināšanas pasākumi. - Metuma, Vita (Latvijas Universitāte, 2023)
“Psihosociālie riski veselības aprūpē nodarbinātajiem un veselības veicināšanas pasākumi”. Darba autore: Vita Metuma. Darba zinātniskā vadītāja asoc. prof., Dr. med. Ženija Roja. Darbs izklāstīts uz 73 lpp., ietver 5 att., 16 tabulas, 76 informācijas avotus. Darbs sastāv no četrām daļām. Pirmajā daļā ir apkopota un analizēta literatūra par psihosociālajiem riskiem, to izplatību, ietekmi, novērtēšanas metodēm, kā arī to cēloņu novēršanas un ietekmes mazināšanas aspektiem. Literatūras analīzes gaitā konstatēts, ka psihosociālie riski ir izplatītākie un būtiskākie veselības aprūpes nozarē. Otrajā daļā ir raksturotas pētījumā lietotas metodes, savukārt trešajā daļā ir apkopoti un analizēti pētījumā iegūtie dati, to izklāsts un diskusija. Iegūtie pētījuma rezultāti ļauj secināt, ka izvēlētajā organizācijā nodarbinātie galvenokārt pakļauti ar darba saturu, darba slodzi un darba laika organizāciju saistītiem psihosociālajiem riskiem, kas nosaka nodarbināto garīgo slodzi. Ceturtajā daļā izstrādātas veselības veicināšanas stratēģijas un tām atbilstošie veselības un labbūtības veicināšanas pasākumi. Izstrādāti priekšlikumi atbilstoši pētījuma gaitā konstatētajam. Pētījumā izmantotās metodes: Kopenhāgenas psihosociālā aptauja (COPSOQ III), NASA TLX indeksa noteikšana un socioloģiskā aptauja.

“Psychosocial Risks for Healthcare Workers and Health Promotion Measures”. Author of the paper: Vita Metuma. Scientific supervisor: Assoc. Prof. Dr. med. Ženija Roja. The paper consists of 73 pages and incorporates 5 figures, 16 tables, and references 76 sources of information. The study is divided into four sections. The first section is an overview and analysis of the literature on psychosocial risks, which includes their prevalence, impact, assessment methods, and measures to prevent or mitigate them. The examination of the literature indicates that psychosocial risks are the most prevalent and noteworthy in the healthcare sector. The second section outlines the research methods utilized, while the third section provides a summary and analysis of the collected data, including discussion. Based on the findings of the study, it was determined that employees in the selected organization face psychosocial risks related to job content, job demands, and working time, which significantly affect their mental workload. The fourth section of the study focuses on the health and well-being promotion strategies and measures in response to the research findings. Proposals have been formulated in accordance with the research outcomes. The study utilized multiple research methods, including the use of the Copenhagen Psychosocial Questionnaire (COPSOQ III), the NASA-TLX Index, and a sociological survey.
Psychosocial risks for health care employees and health promotion activities.
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; psihosociālie riski; veselības aprūpe; garīgā slodze; veselības veicināšana