Helikobaktērijas eradikācijas izmaksu efektivitātes novērtējums Latvijas sabiedrībā - Kalniņš, Jurģis (Latvijas Universitāte, 2019)
Helikobaktērija (Helicobacter Pylori – no latīņu val.) ir izplatīta infekcioza slimība, kas paaugstina dažādu kuņģa slimību veidošanās risku. Saslimstība veicina ārstniecības izmaksu paaugstināšanos, indivīda darba nespēju, kā arī citus ekonomiskos zaudējumus. Baktērijas ārstniecībai populācijas līmenī ir potenciāls samazināt tās izplatību un paaugstināto saslimšanas risku ar dažādām kuņģa slimībām. Tomēr ārstniecība saistās ar augstām īstenošanas izmaksām un nav skaidrības vai Latvijā tā būtu izmaksu efektīva. Darba mērķis ir noskaidrot vai potenciāli pastāv izmaksu efektīva helikobaktērijas eradikācijas intervences stratēģija Latvijas sabiedrībā. Iegūtie rezultāti liecina, ka eradikācijas terapijai ir potenciāls būt izmaksu efektīvai Latvijas sabiedrībā, visefektīvāko rezultātu sasniedzot, veicot ikgadēju baktērijas diagnostiku un saslimušo ārstniecību 20 gadu vecuma slieksni sasniegušajām personām.

Helicobacter Pylori is a common infectious disease that contributes to increased risk of developing different gastric diseases. These diseases lead to higher health expenditures, incapacities to work and other economical losses. Population level eradication of the bacteria has the potential to decrease the prevalence of it and decrease risk the incurring associated stomach diseases. However, population wide treatment is costly, and it is not clear whether such a strategy might be cost-effective in Latvia. The aim of the thesis is to find out whether there is a potentially cost-effective Helicobacter Pylori eradication intervention strategy applicable in Latvian society. Results show that eradication therapy has a potential to be cost-effective in Latvia, reaching the most effective result within yearly diagnostics and treatment of those persons who reach the age of 20 at the respective year.
Cost-effectiveness evaluation of Helicobacter Pylorieradication in Latvia
Keywords: Ekonomika; Helikobaktērija; eradikācija; Markova ķēžu modeļi; izmaksu efektivitāte