Uzņēmējdarbības uzsākšanas ietekmējošie faktori Latvijā - Cīrulis, Justavs (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt uzņēmējdarbības uzsākšanas iespējas Latvijā, atklājot ar to saistītos veicinošos un kavējošos apstākļus, un izstrādāt priekšlikumus uzņēmējdarbības uzsākšanas kavēkļu samazināšanai. Šajā darbā ir pētīti galvenie motivācijas faktori, kā arī iemesli, kas indivīdu attur no jauna uzņēmuma izveides. Lai arī uzņēmējdarbība ir gan iedzīvotāju, gan arī valsts intereses, taču tendences rāda, ka pēdējo gadu laikā tiek vairāk likvidēti, nekā reģistrēti jauni uzņēmumi. Neskatoties uz to, ka cilvēku vēlmes ar katru dienu aug, un mūsdienu digitālajā pasaulē piedāvāt produktus un aizsniegt savu mērķauditoriju ir vieglāk nekā agrāk, tomēr iedzīvotāji ar jaunu uzņēmumu izveidi nesteidzas. Bakalaura darbā secināts, ka uzņēmējdarbības uzsākšanā psiholoģiskie faktori ir līdzvērtīgi ekonomiskajiem faktoriem.

The ambition of the bachelor's thesis is to explore the possibilities of starting a business in Latvia, revealing the related facilitating and hindering conditions, and to develop proposals for reducing obstacle for starting a business. There are studied motivational factors as well as the reasons that deter an individual from starting a new business. Although entrepreneurship is the interest of citizens and the state, trends have showed that in recent years more companies have been liquidated than new companies have been registered. Despite the fact that people's needs are growing every day, and in today's digital world it is easy to offer products and reach their target audience, however people are not in a hurry to start businesses. Results shows that psychological factors in starting a business are almost equal to economic factors.
Influencing factors for starting a business in Latvia
Keywords: Ekonomika; uzņēmējdarbības uzsākšana; uzņēmējdarbības vide; motivējoši faktori; kavējoši faktori