Direktīvu tiešā iedarbība: ģenēze un nākotnes perspektīvas - Lipšens, Dāvids (Latvijas Universitāte, 2018)
Direktīvu tiešā iedarbība ir koncepts, kas ilgstoši nodarbinājis ES tiesību pētnieku prātus. Diemžēl lielākā daļa no pētījumiem aprobežojas ar kādu šauru šī koncepta aspektu vai tiesu prakses piemēru. Savukārt šī pētījuma mērķis ir sniegt fundamentālu ieskatu direktīvas kā viena no būtiskāko ES instrumentu izveides procesā un izpratnē. Vienlaikus autors ir mēģinājis rast atbildes uz jautājumu, kas ir jāsaprot ar tiešo iedarbību, izmantojot gan tiesu prakses piemērus, gan sekundāros izpētes materiālus. Visbeidzot, pētījuma noslēgumā ir analizēta direktīvu tiešās iedarbības attīstība EST praksē, sākot ar spriedumu Van Duyn v Home Office lietā līdz spriedumam Farrell lietā. Autora ieskatā, pētījumā veiktā analīze ir Latvijā visplašākais pētījums par šī sarežģītā ES tiesību koncepta izpratni, ko pierāda arī darba laikā gūtie secinājumi.

The concept of direct of effect of directives is one which for many years has puzzled EU law analysts. Unfortunately, a majority of studies on this subject are limited to analysis of one of its facets or an example of the Court’s jurisprudence. The objective of this study is to provide a fundamental understanding of one of EU’s most important legal instruments – directives. At the same time, this study tries to provide answers on the blurred concept of direct effect by using both the Court’s jurisprudence and secondary materials. Lastly, this study examines the emergence and evolution of direct effect of directives since judgment in Van Duyn v Home Office ending in Court’s judgment in Farrel case. In author’s view, this study is the most comprehensive research on this topic, ever done in Latvia, which will be illustrated by the conclusions arrived.
Direct effect of directives: genesis and future prospects
Keywords: Juridiskā zinātne; direktīvas; tiešā iedarbība; Eiropas Savienības Tiesības; Eiropas Savienības Tiesa; ES vēsture