Priekšlikumi Bauskas pilsētas viedai attīstībai - Meldere, Elīna (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darbā “Priekšlikumi Bauskas pilsētas viedai attīstībai” vērtētas iespējas veidot Bauskas pilsētu par mūsdienīgu, iedzīvotājiem pielāgotu maza mēroga viedpilsētu. Darba mērķis ir piedāvāt konkrētus risinājumus pašvaldības rīcībai, balstoties uz starptautiskajiem plānošanas ietvariem, vietējo plānošanas dokumentu izvērtējumu un Bauskas pilsētai unikālo resursu un potenciāla izpēti. Darba izstrādes procesā tika izmantotas teorētiskas atziņas un starptautisku piemēru salīdzinājums, veikta strukturēta informācijas apkopošana no intervijām ar pašvaldības pārstāvjiem. Darba rezultātā izstrādāti priekšlikumi, kas pielāgoti Bauskas pilsētas specifikai un vērsti uz ilgtspējīgas un cilvēku orientētas attīstības veicināšanu. Tie ietver: sabiedrības līdzdalības stiprināšanu plānošanas procesos, digitālo tehnoloģiju izmantošanu pārvaldībā un pakalpojumu pieejamībā, uzņēmējdarbības un inovāciju veicināšanu, vides un kultūrvēsturisko vērtību integrēšanu attīstībā un vietējo resursu izmantošanu sociālās un ekonomiskās noturības stiprināšanai. Darbs atklāj, kā maza pilsēta var izmantot savus resursus, lai nodrošinātu līdzsvarotu viedu attīstību un uzlabotu iedzīvotāju dzīves kvalitāti.

The master’s thesis “Recommendations for the Smart Development of Bauska City” evaluates the opportunities to transform Bauska into a modern, small-scale smart city tailored to the needs of its residents. The aim of the study is to propose concrete actions for municipal implementation, based on international planning frameworks, an assessment of local planning documents, and an exploration of the city’s unique resources and development potential. The research process incorporated theoretical insights, a comparison of international examples, and structured information gathered through interviews with municipal representatives. As a result, proposals have been developed that are adapted to Bauska’s specific context and aimed at promoting sustainable, people-centered development. These include strengthening public participation in planning processes, using digital technologies in governance and service accessibility, fostering entrepreneurship and innovation, integrating environmental and cultural values into development, and leveraging local resources to enhance social and economic resilience. The thesis reveals how a small city can utilize its resources to ensure balanced smart development and improve the quality of life for its inhabitants. Keywords: smart city, smart development, Bauska City, local resources, public participation
Recommendations for the Smart Development of Bauska town
Keywords: Arhitektūra; viedpilsēta; vieda attīstība; Bauskas pilsēta; vietējie resursi; sabiedrības līdzdalība