Imanta Ziedoņa dzejas mākslinieciskās savdabības atklāsme literatūras stundās 12.klasē - Vāvere, Ieva (Latvijas Universitāte, 2015)
Diplomdarbā „Imanta Ziedoņa dzejas mākslinieciskās savdabības atklāsme literatūras stundās 12.klasē” pētīta problēma, kā veicināt skolēnu ieinteresētību dzejas lasīšanā. Darba mērķis ir izstādāt metodiskās sistēmas variantu, kas atklātu Imanta Ziedoņa personību, dzejas māksliniecisko savdabību un veicinātu skolēnu ieinteresētību dzejas lasīšanā. Darba saturu veido ievads, piecas nodaļas ar apakšnodaļām, secinājumi un pielikumi. Diplomdarba pirmajā nodaļā apkopots teorētiskais materiāls- metodiskā, pedagoģiskā, psiholoģiskā literatūra pētījuma problēmas aspektā. Otrajā nodaļā izzināti un apkopoti pieejamie materiāli (zinātniskie raksti, raksti presē un internetā, attēli, video, biogrāfiskais multimediju DVD, grāmatas) par Imanta Ziedoņa personību un daiļradi, īpaši dzeju un tās savdabību. Trešajā nodaļā apkopota informācija, kas attiecas uz skolotājas sagatavošanos darbam klasē- jauniešu vecumposma raksturojums, pētījumā iesaistīto skolēnu raksturojums, kā arī Imanta Ziedoņa personības un dzejas apguvei veltīto stundu mācību materiālu izstrāde un tematiskais plānojums. Ceturtajā nodaļā ir sniegti Imanta Ziedoņa personības un dzejas apguvei veltīto deviņu stundu apraksti. Piektajā nodaļā veikta skolēnu un skolotājas sadarbības rezultātu analīze un izvērtējums. Diplomdarba pielikumā ievietoti skolotājas veidotie mācību materiāli un izstrādātie vērtēšanas kritēriji, stundās izmantotie mācību materiāli un skolēniem dotās anketas, skolēnu darbu paraugi.

The diploma thesis „Raising Awareness of Artistic Singularity of Imants Ziedonis' Poetry in Literature Lessons in Grade 12” studies the problem of encouraging the students to get more interested in reading poetry. The purpose of the thesis is to to develop a methodological system version for the analysis of the poetry, which would reveal the personality of Imants Ziedonis, artistic singularity of the poetry and encourage the students to get more interested in reading poetry. The thesis consists of the introduction, five chapters with sections, conclusions and appendices. The first chapter of the diploma thesis contains compilation of theoretic material – methodological, pedagogical, psychological literature on the specifics of literature as art subject. The second chapter inquires and compiles available materials (scientific papers, articles in the press and internet, images, videos, biographical multimedia DVD, books) on the personality of Imants Ziedonis, his creative work, particularly the poetry and its singularity. The third chapter contains compilation of information related to the teacher getting prepared for the work in the classroom – description of the age period of the young people, characteristics of the students involved in the study, as well as the elaboration of the academic materials and thematic layout of the lessons devoted to personality and poetry of Imants Ziedonis. The fourth chapter provides descriptions of nine lessons devoted to personality and poetry of Imants Ziedonis. The fifth chapter is based on the analysis and assessment of the outcome of the cooperation between the students and the teacher. The appendices of the diploma thesis contain academic materials made by the teacher and the assessment criteria, academic materials used during the lessons, questionnaires given to the students and samples of the works by the students.
Raising Awareness of Artistic Singularity of Imants Ziedonis' Poetry in Literature Lessons in Grade 12
Keywords: Pedagoģija; -; -; -; -