Humora stilu aptaujas otrreizējā adaptācija. - Amoliņa, Gunta (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darba mērķis bija izdarīt korekcijas esošajā Humora stilu aptaujas tulkojumā (the Humor Styles Questionnaire – HSQ; Martin et al., 2003, adaptācija latviešu valodā I.Stokenberga, 2004) un pārbaudīt faktoru struktūras un psihometrisko rādītāju atbilstību oriģinālajā izlasē iegūtajiem. Pētījuma jautājums - vai skalas psihometriskie rādītāji līdzinās oriģinālizlasē iegūtajiem? Pētījuma izlase tika pielīdzināta oriģinālizlasei pēc vecuma un dzimuma. Pētījumā piedalījās 287 respondenti (193 sievietes un 94 vīrieši) vecumā no 12 līdz 75 gadiem (vidējais vecums = 26,01). Pētījumā tika izmantotas šādas aptaujas: Humora stilu aptauja (HSQ, Martin et al., 2003, adaptācija latviešu valodā I.Stokenberga, 2004), kas papildināta ar alternatīviem pantu variantiem. Skala „Humors problēmsituācijās” (CHS, Lefcourt & Martin, 1986, adaptācija latviešu valodā I.Stokenberga, 2004). Trauksmes stāvokļa – iezīmes pašnovērtējuma anketas (STAI, Spielberger et al., 1972, adaptācija latviešu valodā D.Škuškovnika, 2004) trauksmes kā iezīmes daļa. Pēdējās divas minētās aptaujas tika izmantotas konverģentās validitātes noteikšanai. Tika secināts, ka skalas psihometriskie rādītāji daļēji līdzinās oriģinālizlasē iegūtajiem. Iekšējā saskaņotība visām aptaujas skalām ir pieņemama. Lai arī starp Latvijas izlasi un oriģinālizlasi pastāv dažas atšķirības, tomēr galvenās tendences ir līdzīgas. Pēc testa pantu analīzes un komponentu analīzes veikšanas vairāki aptaujas panti tika aizstāti ar alternatīvajiem pantu variantiem. Nākotnē jāuzlabo viens aptaujas pants, kā arī vienas skalas kopējais reakcijas indekss. Aptauju var izmantot psiholoģiskajos pētījumos. Atslēgas vārdi: Humora stilu aptauja, otrreizējā adaptācija

Purpose of this bachelor's paper was to make corrections in existing Latvian adaptation of the Humor Styles Questionnaire (HSQ, Martin et al., 2003, adapted into Latvian by I.Stokenberga, 2004) and to check the conformity of factors` structure. The question was: Do psychometrical indices are similar to those in original sample? Sample of research were equalized to that of original sample. 287 respondents (193 female and 94 male) age from 12 to 75 (mean age = 26,01) participated in research. In research were used these questionnaires: The Humor Styles Questionnaire (HSQ, Martin et al., 2003, adapted into Latvian by I.Stokenberga, 2004), which was improved with alternative item versions. Coping Humor Scale (CHS, Lefcourt & Martin, 1986, adapted into Latvian by I.Stokenberga, 2004). State-Trait Anxiety Inventory, trait version (STAI, Spielberger et al., 1972, adapted into Latvian by D.Škuškovnika, 2004). Last two questionnaires were used to determine convergent validity. Results proved that psychometrical indices are partly similar to those in original sample. Internal consistency of all scales is acceptable. Though there are some differences between Latvian sample and original sample, main tendencies are similar. After performing item analysis component analysis some items of the questionnaire were replaced with alternative versions. In future one item and total difficulty index of one scale of questionnaire must be updated. Questionnaire can be used in psychological research. Keywords: The Humor Styles Questionnaire, secondary adaptation.
Secondary Adaptation of Humor Styles Questionnaire.
Keywords: Psiholoģija