Tuvuma darba īsas pauzes ietekme uz tonisko akomodāciju - Smirnova, Ieva (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 34 lappusēm. Tas satur 13 attēlus, vienu tabulu un 26 atsauces uz literatūras avotiem. Atslēgas vārdi: redzes slodze, īsa pauze, toniskā akomodācija, tumsas fokuss. Mērķis: noskaidrot, vai īsas pauzes tuvuma darba laikā ietekmē toniskās akomodācijas lielumu. Hipotēze: jo ilgstošāks ir nepārtraukts tuvuma darbs, jo lielāks ir toniskās akomodācijas lieluma pieaugums. Metode: toniskā akomodācija tika novērtēta nosakot tumsas fokusu monokulāri skotopiskos apstākļos, izmantojot lāzerspekļu opotometru un lietojot proves rāmi un proves lēcu komplektu. Eksperimenta pirmajā daļā tika novērtētas toniskās akomodācijas lieluma izmaiņas pēc 30 minūšu ilgas, nepārtrauktas redzes slodzes, savukārt eksperimenta otrajā daļā – 30 minūšu redzes slodzes laikā pēc 20 minūtēm tika iekļauta īsa 5 minūšu pauze, un tad tuvuma darbs turpināts vēl 10 minūtes. Subjekti: eksperimentā piedalījās 12 jaunieši vecumā no 19 līdz 24 gadiem, bez zināmām redzes patoloģijām un nozīmīgiem refrakcijas defektiem – tuvu emetropijai. Rezultāti: toniskās akomodācijas lieluma pieaugums pēc 30 minūšu ilgas, nepārtrauktas redzes slodzes bija statistiski nozīmīgi atšķirīgs un lielāks nekā tad, ja redzes slodzes laikā tika iekļauta īsa 5 minūšu pauze.

Bachelor work is written in Latvian on 34 pages. It contains 13 pictures, one table and there are 26 references to literature. Key words: visual fatigue, short break, tonic accommodation, dark fokus. Aim: to find out if short breaks during the near work affect the value of tonic accommodation. Hipothesis: the more continuous and longer the near work is, the greater is the increase of the tonic accommodation value. Method: tonic accommodation was evaluated determining dark focus in monocular and scotopic conditions, by using laser speckle optometer and trial frame and lens complect. In the first part of the experiment the changes of tonic accommodation value were evaluated after 30 minutes long and continues visual fatigue, but in the second part of the experiment, 5 minutes break was included after 20 minutes of visual fatigue and than near work was continued 10 more minutes. Subjects: there were 12 people in the age of 19 to 24 years, who were taking part in this experiment, who didn`t have any important patological eye deffects and without any refraction error – close to the emetropy. Results: after 30 minutes long continuous visual fatigue the value of tonic accommodation growth was statistically significant different and larger than if 5 minutes short break was included during the visual fatigue.
Influence of short break during near work on tonic accommodation
Keywords: Fizika