Veģetācijas izmaiņas Sedas purva attīstības gaitā - Pumpure, Ilze (Latvijas Universitāte, 2007)
Ilze Pumpure, 2007. Veģetācijas izmaiņas Sedas purva attīstības gaitā. Bakalaura darbs dabaszinātņu bakalaura grāda iegūšanai ģeogrāfijā. Latvijas Universitāte. Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte. Rīga. Bakalaura darba mērķis bija izpētīt veģetācijas izmaiņas Sedas purva attīstības gaitā izmantojot paleobotāniskas metodes (sporu-putekšņu un kūdras botāniskā sastāva analīzi). Šī pētījuma rezultātā apkopota pieejamā literatūra, izanalizēti agrāko pētījumu materiāli, kā arī veikta sporu-putekšņu analīze purva nogulumiem, kā arī noteikts kūdras botāniskais sastāvs. Darbā iegūtie rezultāti ļauj izsekot veģetācijas izmaiņām Sedas purvā kopš holocēna sākuma, kad sāka veidoties priežu-bērzu meži, kurus boreālā nomainīja priežu meži, bet savukārt atlantiskajā laikā jauktu koku meži ar ievērojamu vīksnu, liepu un ozolu daudzumu. Vēlāk, klimatam kļūstot vēsākam, meža sastāvā arvien lielāku īpatsvaru ieguva skujkoki, bet vēlāk subatlantiskajā laikā izveidojās priežu-bērzu meži. Tā kā purva ieplaka ir ļoti liela, tad var secināt, ka purva veidošanās ir sākusies boreāla sākuma vai vidusposmā atkarībā no veidošanās apstākļiem. Pēc pašreiz esošās informācijas var spriest, ka vietās, kur purvs veidojies pārpurvojoties minerālgruntij, kūdra ir sākusi uzkrāties boreāla sākumā, bet vietās, kur tas veidojies aizaugot ūdenstilpei, tikai boreāla otrajā pusē. Kaut arī darba uzdevumi ir paveikti un uzstādītais mērķis ir sasniegts, tomēr autore uzskata, ka tas ir tikai iesākums Sedas purva attīstības un veģetācijas dinamikas pētījumos. Darba kopējais apjoms ir 40. lappuses, tajā skaitā 13 attēli, 1 tabula, pielikums, kā arī izmantotās literatūras saraksts, kas satur 16 publicēto darbu, 1 nepublicēto avotu un 2 interneta adreses. Atslēgas vārdi: Sedas purvs, veģetācija, sporu un putekšņu analīze, kūdras botāniskais sastāvs

Ilze Pumpure, 2007. Changes of Vegetation in Course of the Development of the Seda Mire. Bachelor’s Thesis in Geography. University of Latvia. Faculty of Geography and Earth Sciences. Rīga. The aim of Bachelor’s thesis was to investigate the changes of vegetation in course of the Seda Mire development by paleobotanical methods (pollen and peat composition analyses). The surveys of literature, analysis of materials from previous investigations, as well as pollen analysis and peat botanical composition have been done in result of this work. The results obtained allow following vegetation changes in the Seda Mire since beginning of the Holocene, when the pine-birch forest started to form, which were replaced by pine forest during the Boreal. During the Atlantic Time mixed tree forest with significant number of elm, linden tree and oak took place. Latter the climate become cooler and number of coniferous increase in the forest composition. Pine-birch forest has been formed during the Subatlantic Time. As mire depression is very large, then time of the mire formation varies from the beginning the Boreal in places, where mire has been originated from mineralsoil paludification to middle of the Boreal where it developed from the fill of shallow basins. The tasks of work have been done and the target is reached, but author consider that it is just star of investigations of the Seda Mire development and vegetation. The total volume of the work is 40. pages, including 13 figures, 1 table, appendix, as well as list of references, which include 16 printed sources, 1 manuscript and 2 internet addresses. Key words: Seda Mire, vegetation, pollen analysis, peat botanical composition
Changes of vegetation in course of the development of the Seda mire
Keywords: Ģeogrāfija