Latvijas vecticībnieku folklora: naratīvs par ticību. - Medvedeva, Ilana (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbs ir veltīts Latvijas vecticībnieku Folkloras tēmai, proti, ticības naratīviem un vecticībnieku ticības reliģisko aspektu analīzei. Pētījuma materiāls ir savāktie naratīvi par ticību. Darbs sastāv no divām nodaļām. Pirmajā nodaļā analizēta un aprakstīta vecticībnieku parādīšanās, par pareizticīgo baznīcas šķelšanos, par vecticībnieku parādīšanos Latvijā, par folkloru un galvenajiem reliģiskajiem tēliem tajā, par naratīviem. Otrajā nodaļā analizēti apkopotie ticības stāsti Latvijas vecticībnieku vidū. Veiktās analīzes rezultātā tiek atklāti dažādi Latvijas vecticībnieku dzīves reliģiskie aspekti. Pētījums var būt noderīgs filologiem, kas nodarbojas ar līdzīgiem pētījumiem, kā arī visiem lasītājiem, kuri interesējas par šo tēmu.

The bachelor's thesis is devoted to the Folklore of the Old Believers of Latvia, namely narratives about faith and is an analysis of the religious aspects of the Old Believers' faith. The research material is collected narratives about faith. The work consists of two chapters. The first chapter analyzes and describes the appearance of the Old Believers, about the split of the Orthodox Church, about the appearance of Old Believers in Latvia, about folklore and the main religious images in it, about narratives. The second chapter analyzes the collected stories about faith among Latvian Old Believers. As a result of the analysis, various religious aspects of the life of Old Believers in Latvia are revealed. The study may be useful to philologists engaged in similar research, as well as to all readers interested in this topic.
Folklore of the Old Believers of Latvia: The Narrative of Faith.
Keywords: Valodniecība un literatūrzinātne; старообрядцы; раскол; нарративы; вера; запреты