Jauniešu sociālā mobilitāte: Salaspils pilsētas piemēra analīze - Kļaviņa, Zane (Latvijas Universitāte, 2006)
Bakalaura darba tēma - Jauniešu sociālā mobilitāte: Salaspils pilsētas piemēra analīze. Bakalaura darba mērķis teorētiski un praktiski izpētīt un iegūt izpratni par to, kādu apstākļu ietekmē jauniešiem veidojas dzīves ceļa izvēle, kādā veidā ģimene stimulē to vai citu izvēli. Empīriskajā daļā par mērķa grupu tika izvēlēti jaunieši vecumā no 23-27 gadiem. Kvalitatīvajā pētījumā izmantotā metode ir padziļinātās un daļēji strukturētās intervijas. Šī metode ļauj dziļāk ieskatīties katra indivīda sociālās mobilitātes kritērijos. Lai noskaidrotu apstākļus kādu ietekme jaunieši izvēlas savu dzīves ceļu un profesionālo karjeru, empīriskā pētījuma analīze tika veikta konceptualizējot respondentu atbildes, veidojot tās četros tēmu blokos:  vecāku, izglītības un profesijas nozīme un mācību loma sociālās mobilitātes virzībā;  brīvā laika ietekme uz jauniešu mobilitāti;  motivācija mācīties un nākotnes plāni;  politiskās situācijas novērtējums. Bakalaura darba mērķis ir sasniegts, autore ir noskaidrojusi apstākļus, kuru ietekmē jaunieši izvēlas veidot savu dzīves ceļu. Izvēlētā teorija saskan ar pētījumā iegūto materiālu. Bakalaura darba mērķis ir sasniegts, autore ir noskaidrojusi apstākļus, kuru ietekmē jaunieši izvēlas veidot savu dzīves ceļu. Izvēlētā teorija saskan ar pētījumā iegūto materiālu.

Theme of the Bachelor’s Paper – Social Mobility of Young People: Analysis of the Example of Salaspils town. The aim of the Bachelor’s Paper is theoretical and practical study and comprehension of what circumstances influence young people in their choice of their way in the life, how their family encourage one or another choice. In the empiric part young people aged 23-27 were chosen as the target group The method of the qualitative study is extended and partially structured interviews. This method allows looking deeper into the criteria of social mobility of each individual. In order to find out the circumstances which influence the young people in their choice of their way in the life and professional carrier, analysis of the empiric study was carried out by conceptualisation of the answers given by respondents, arranging them in four blocks of topics:  significance of parents, education and profession and role of studies in progress of social mobility;  influence of leisure time to mobility of young people;  motivation for studies and future plans;  evaluation of the political situation. The aim of the Bachelor’s Paper is achieved; the author has clarified the circumstances which influence young people in their choice of their way in the life. The chosen theory agrees with the material obtained in the study.
The Social Mobility of Youth: Case Analysis of the Town Salaspils
Keywords: Socioloģija