Pediatrisku pacientu paliatīvās aprūpes kvalitāte - Tomase, Sofja (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darba tēma ,,Pediatrisku pacientu paliatīvās aprūpes kvalitāte”. Tēmas aktualitāti nosaka pediatrisku pacientu skaita pieaugums katru gadu. Darba mērķis -noskaidrot un analizēt māsu un vecāku viedokli par pediatrisku pacientu paliatīvās aprūpes kvalitāti. Darba uzdevumi: pielietot pētījuma teorētiskajā pamatojumā pamatvajadzību aprūpes teoriju un komforta teoriju, izpētīt un analizēt zinātnisko literatūru par pediatrisku pacientu paliatīvās aprūpes kvalitāti un tās vērtēšanu, izstrādāt un aprakstīt pētniecības instrumentus, veidot respondentu atlasi, organizēt un veikt māsu anketēšanu un intervijas ar pacientu vecākiem, aprakstīt un analizēt pētījuma rezultātus, izstrādāt un argumentēt secinājumus un ieteikumus. Pētījuma hipotēze - māsu viedoklis par pediatriskās paliatīvās aprūpes kvalitāti ir saistīts ar nodaļas profilu. Pētījuma jautājumi: Kādas aprūpes kvalitātes problēmas kavē sniegt kvalitatīvu pediatrisku paliatīvo aprūpi māsu skatījumā? Kāds ir vecāku viedoklis par bērnu paliatīvās aprūpes kvalitāti? Pētījumā izmantota kombinēta metodoloģija: neeksperimentāla kvantitatīva metode – anketēšana un neeksperimentāla kvalitatīvā metode – intervijas. Pētījuma rezultāti: hipotēze neapstiprinājās - māsu viedoklis par pediatrisko paliatīvo aprūpi neatšķiras saistībā ar nodaļas profilu. Pētījuma jautājumi atbildēti. Nodrošināt kvalitatīvāku aprūpi pediatriskajiem paliatīvajiem pacientiem slimnīcā X kavē: barjeras paliatīvās aprūpes programmas pieejamībā paliatīvajā aprūpē slimnīcas posmā un paziņojot sliktas ziņas, nepilnības veselības aprūpes finansēšanas kārtībā, neapmierinātas pacienta/ģimenes garīgās vajadzības un aprūpētāja emocionālais izsīkums. Vecāku viedoklis: ir nepietiekams atbalsts slimā bērna brāļiem un masām, pastāv komunikācijas problēmas, laika trūkums izskaidrošanai un sarunai par aprūpi. Kopīgas problēmas gan medicīnas masām, gan vecākiem ir nepietiekams paliatīvās aprūpes apmācību līmenis personālam un laika trūkums paliatīvo pediatrisko pacientu aprūpē.

Topic of the Master’s thesis is ,,Quality of Palliative Care for Pediatric Patients”. This theme is actual because the number of pediatric patients is growing every year. The aim of this research is to find out and analyze the opinion of nurses and parents about quality of pediatric palliative care. The setting of research applied research in theoretical Virginia Henderson's Need Theory and Katharine Kolcaba comfort theory, study and analyze scientific literature on pediatric patients in palliative care quality and its evaluation, develop and describe the research tools to build respondents selection, organize and carry out nursing questionnaires and interviews with patients' parents describe and analyze the results of a study to develop and substantiate the conclusions and recommendations. The hypothesis - nurses opinion about the quality of pediatric palliative care differences depending from the subspecialty departments The survey questions: What is the nurses’ view about problems in quality of pediatric palliative care ? What is the parents' opinion about quality of children's palliative care? The study used a combined methodology: non-experimental quantitative method - survey and non-experimental qualitative method - interviews. Results of the research: the hypothesis is not confirmed because opinion of nurses about pediatric palliative care does not differby department subspecialty. The survey questions answered. The main barriers to ensure a better quality of palliative care for pediatric patients are: program and staffing barriers, discomfort experienced by staff when announcing bad news, gaps in the financing of health care, unmet spiritual or emotional needs of the patient/family and emotionally draining for the provider. The parent view: insufficient support for the palliative child's siblings. Communication problems, lack of time to explain and talk about care. Both nurses and parents see as problems in pediatric palliative care: lack of training level staff and lack of time.
Quality of Palliative Care for Pediatric Patients
Keywords: Medicīna; bērnu aprūpe; pediatriskā paliatīvā aprūpe; aprūpes kvalitāte; child care; pediatric palliative care