Mobilā pacienta pacēlāja pieejamība un praktiskais pielietojums Kurzemes reģionā - Kāpberga, Līva Rebeka (Latvijas Universitāte, 2021)
Izstrādātā bakalaura darba un veiktā pētījuma tēma – “Mobilā pacienta pacēlāja pieejamība un praktiskais pielietojums Kurzemes reģionā ”. Visvairāk arodslimībām un negadījumiem pakļautas ir māsas un māsu palīgi. Pacienta pacelšanas aprīkojums samazina biomehānisko slodzi un fizisku stresu, kas saistīts ar pacienta pacelšanu un pārvietošanu. Mobilā pacienta pacēlāja pieejamība nodaļās ir nozīmīgs faktors, lai uzlabotu veselības aprūpes personāla darba apstākļus un samazinātu fizikālo darba risku. Pacientu pārvietošana ir galvenais balsta un kustību aparāta traumu riska faktors māsu vidū. Darba mērķis ir noskaidrot un analizēt mobilā pacienta pacēlāja pieejamību un praktisko pielietojumu Kurzemes reģionā. Bakalaura darbs veidots no divām daļām – teorētiskās un praktiskā pētījuma. Pētniecības uzdevumi ir sekojoši: noskaidrot, apkopot, analizēt zinātnisko literatūru un statistikas datus par mobilo pacienta pacēlāju, mobilā pacienta pacēlāja nozīmīgumu māsas, māsu palīga darba ikdienā, ergonomiskajiem darba vides riska faktori māsām, analizēt Miras Levaines (Myra Levaine) veselības sistēmas modeli saistībā ar māsas profesiju, izveidot pētījuma instrumentu (anketa), veikt praktisko pētījumu, apkopot un analizēt pētījumā iegūtos datus, izstrādāt secinājumus un ieteikumus. Pētījuma hipotēze- mobilā pacienta pacēlāja pieejamība un praktiskais pielietojums Kurzemes reģionā ir nepietiekams. Pētījumā izmantota kvantitatīva pētījuma metode, un kā instruments izmantota strukturēta anketa. Tika veikts pētījums, kura rezultāti ir atspoguļoti 16 diagrammās/ attēlos un pētījuma dati analizēti pētījuma darba ietvaros. Darbā ir pievienoti 7 pielikumi. Atslēgvārdi – Mobilais pacienta pacēlājs, ergonomika, arodslimība.

The topic of the developed bachelor's thesis and the performed research - "Availability and practical application of a mobile patient lift in the Kurzeme region". Nurses and nursing assistants are most exposed to occupational diseases and accidents. Patient lifting equipment reduces the biomechanical load and physical stress associated with lifting and handling patient. The availability of a mobile patient lift in the hospital departments is an important factor in improving the work conditions and reducing physical risk at work for medical staff. Patient lifting and handling is a major risk factor for musculoskeletal injuries among nurses and nurse assistants. The aim of the work is to study and analyse the availability and practical application of a mobile patient lift in the Kurzeme region. The bachelor's thesis consists of two parts - theoretical and research. The research tasks are as follows: to find out, summarize, analyse scientific literature and statistical data on mobile patient lift, importance of mobile patient lift for nurses, nursing assistant's in daily work, ergonomic work environment risk factors for nurses and nursing assistant, analyse Myra Levaine's health system model related to nursing profession, create research tool (questionnaire), perform practical research, collect and analyse the data obtained in the research, develop conclusions and recommendations. The hypothesis of the research - the availability and practical application of the mobile patient lift in the Kurzeme region is insufficient. Method of the research: quantitative. Instrument of the research: structured questionnaire. The research was made, results are shown in 16 diagrams/ pictures and are analysed in this work. The work is accompanied by 7 annexes. Keywords- Mobile patient lift, ergonomics, occupational disease.
Availability and practical application of a mobile patient lift in the Kurzeme region
Keywords: Medicīna; Mobilais pacienta pacēlājs; Ergonomika; Arodslimība; Mobile patient lift