Sodu veidu un mēru ietekmējošie apstākļi - Mančinska, Jolanta (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darba autore Jolanta Mančinska. Maģistra darba tēma: Sodu veidu un mēru ietekmējošie apstākļi. Maģistra darba zinātniskā vadītāja: Dr.iur.prof. Valentija Liholaja. Maģistra darba aktuālais teorētiskais un praktiskais uzdevums, kas jārisina – likumdevēja Krimināllikuma 46.pantā formulēto soda noteikšanas vispārīgo principu, kuri obligāti ņemami vērā, nosakot soda veidu un mēru katrā konkrētajā gadījumā, objektīva piemērošana, tā kā konstatējams, ka ikdienā, izskatot lietas par līdzīgi izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem, tiesa bieži vien soda veidu un mēru piešķir formāli, īpaši neanalizējot noziedzīgā nodarījuma raksturu, radīto kaitējumu, atbildību mīkstinošos un pastiprinošos apstākļus, uzsvaru liekot uz apsūdzētā personību, kas bieži vien tiek atspoguļota pēc pašas vainīgās personas vārdiem. Maģistra darba mērķis – teorētiski izpētīt soda veidu un mēru ietekmējošos apstākļus, kā arī izanalizēt to atšķirības tiesu nolēmumos līdzīga rakstura mantiskos noziedzīgos nodarījumos, proti, lietās par zādzību un laupīšanu izdarīšanu. Autore izpētīja soda jēdzienu, tā veidu un mēru ietekmējošo apstākļu vēsturisko aspektu, analizēja ārvalstu regulējumu par sodiem, to ietekmējošiem apstākļiem, veidiem un mēriem, Latvijā pastāvošo normatīvo regulējumu par sodiem, soda noteikšanas vispārīgos principus. Praktiskajā nodaļā autore veica pētījumu par tiesu nolēmumiem, kuros dažādas tiesas taisījušas notiesājošus spriedumus par līdzīga rakstura noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu.

Author of the Master’s paper is Jolanta Mančinska. Topic of the Master’s Paper: Circumstances influencing types of punishment and penalties. Scientific Adviser of Master’s paper: Dr.iur.prof. Valentija Liholaja. The actual theoretical and practical task of the Master’s paper is objective application of general principles of punishment determination formulated in the Article 46 of the Criminal Law, which shall be mandatory taken into account, defining the punishment type and penalty in each specific case, considering cases for similar criminal deeds, the court quite often defines punishment type and penalty formally, without trying to analyze nature of a criminal deed, caused harm, circumstances extenuating and aggravating the responsibility, emphasizing the personality of the accused, which is quite often reflected according to words of the guilty person. Aim of the Master’s paper – to theoretically examine circumstances influencing the punishment type and penalty, as well as to analyze their differences in judgments of court in property criminal deeds of similar nature, namely, in cases on theft and robbery. Author looked through the term of punishment, its historical origin and historical aspect of circumstances influencing the punishment type and penalty, analyzed theoretical regulation of foreign normative standards regarding punishments, analyzed theoretical regulation of normative standards existing in Latvia regarding punishments, analyzed general principles of punishment determination when selecting the punishment type and the penalty in the Criminal Law. Author performed a study and analyzed real judgments of court, in which different courts had made verdicts of guilty regarding commitment of criminal deeds of similar nature.
Circumstances influencing types of punishment and penalties
Keywords: Juridiskā zinātne; krimināltiesības; noziedzīgs nodarījums; sods; atbildību pastiprinoši un mīkstinoši apstākļi