Īpašuma apdrošināšana: būtība un attīstības perspektīvas Latvijas Republikā - Zabolotnijs, Mihails (Latvijas Universitāte, 2015)
Piedāvātā diplomdarba tēma – “Īpašuma apdrošināšana – būtība un attīstības perspektīvas Latvijas Republikā”. Darba analīzes objekts ir Latvijas Republikas apdrošināšanas tirgus. Pētījuma mērķis ir saņemto apdrošināšanas prēmiju apjomu palielināšana īpašuma apdrošināšanā. Lai sasniegtu noteikto mērķi, tika izskatīti apdrošināšanas teorētiskie pamati, apdrošināšanas pamatriski un apdrošināšanas veidi; tika veikta Latvijas Republikas apdrošināšanas tirgus analīze pēc tā stāvokļa uz 2015.gada sākumu, pievēršot īpašu uzmanību īpašuma apdrošināšanai. Balstoties uz izdarītas apdrošināšanas produktu analīzes, tika piedāvāti divi jauni produkti, kuru pamatā ir īpašuma apdrošināšana: daudzdzīvokļu māju apdrošināšana pret sagraušanu nolietojuma dēļ un īstermiņa īpašuma apdrošināšana. Aprēķinu daļā tika veikta prognoze maksimālajām bruto-prēmijām no piedāvātajiem apdrošināšanas produktiem. Piedāvātās rekomendācijas tiks ņemtas vērā AAS “Baltikums” īpašuma apdrošināšanas departamentā šīs kompānijas stāvokļa nostiprināšanai LR apdrošināšanas tirgū. Dotais pētījums var kalpot kā palīgmateriāls studentiem, kuri mācās apdrošināšanu, tiem kuri jau izmanto apdrošināšanas pakalpojumus, ka arī cilvēkiem, kuri gribētu sākt izmantot apdrošināšanas polises, bet dažādu iemeslu dēļ, viņiem nav pieejams pietiekami daudz informācijas par produktiem, pakalpojumiem un riskiem.

The topic of the present thesis is “Property Insurance – the Essence and Its Development Perspectives in the Republic of Latvia”. The object of the thesis is insurance market of the Republic of Latvia. The main aim is to increase the volume of the underwritten premiums on property insurance. To achieve it the following has been examined: the theoretical fundamentals of insuranceб main risks and types of insurance; an analysis of the actual property insurance market of the Republic of Latvia and the factors that limit the demand affecting insurance growth in the private sector. Based upon the analysis of the property insurance products carried out two new products were propounded for offer on this market: the insurance of apartment buildings against risk of destruction due to deterioration and short-term property insurance. In the Calculation Section a forecast on maximum gross-premiums of the above-mentioned products is given. This study will be useful to students studying insurance, users of insurance policies, as well as people who want to buy insurance, but for various reasons do not have enough information about the products, services and risks.
Propery Insurance: the Essence and Its Development Perspectives in the Republic of Latvia
Keywords: Ekonomika; apdrošināšana; īpašuma apdrošināšana