Stimula kontrasta un gaismas izkliedes pakāpes ietekme uz VEP metodes rezultātiem - Šice, Dārta (Latvijas Universitāte, 2012)
Mērķis: Izstrādāt metodiku objektīvai gaismas izkliedes pakāpes novērtēšanai acī ar VEP metodi Dalībnieki: Pētījumā piedalījās 10 dalībnieki vecumā no 21 līdz 22 gadiem ar anatomiski veselām acs struktūrām ar labu binokulāro redzes asumu Metode: Tika izmantota pattern reversal VEP metode binokulāri ar dažāda kontrasta stimuliem, mērot amplitūdas un izmantojot dažādas pakāpes gaismu izkliedējošus filtrus Rezultāti un to analīze: VEP amplitūdas samazinās, samazinoties kontrastam, kā arī pieaugot gaismas izkliedei. Samazinājumu var pielīdzināt dažādu kataraktas pakāpju izraisītajam efektam Secinājumi: Izstrādātā metodika ļauj novērtēt augstas pakāpes (vēlīnas kataraktas) gaismas izkliedi acī, taču pie zemākām pakāpēm (agrīnas kataraktas) tā neuzrāda nozīmīgas atšķirības no normas Atslēgas vārdi: VEP, kontrastjutība, gaismas izkliede, katarakta

Purpose:To create a methodology for evaluating the level of light scattering in the eyes using VEP method Subjects: 10 young adults with good binocular visual acuity and anatomically healthy eyes were tested Method: Pattern reversal VEP method with different contrast levels was used to evaluate the impact of contrast to VEP amplitudes. Light scattering filters were used to simulate cataract Results: VEP amplitudes decrease along with the decrease of contrast as well as with increase of light scattering level. Decrease in amplitudes can be associated with effects of cataract Conclusions: This method can be used to evaluate high level of scattering in eyes (late cataracts), but it does not show considerable changes in results when the level of scattering is low (early cataracts) Key words: VEP, contrast sensitivity, light scattering, cataracts
Effects of stimulus contrast and light scattering level on the results of VEP method
Keywords: Fizika