“Latviešu vēsture” – identitāti veidojošais jaunlatviešu vēstures koncepts - Cīrulis, Imants (Latvijas Universitāte, 2007)
Savas tautas vēstures interpretācija ir viena no svarīgākajām latviešu identitātes sastāvdaļām. Vēl mūsdienās latviešu vēstures apziņu zināmā mērā veido tie priekšstati, arī mīti, kurus izveidoja jaunlatvieši 19. gadsimta otrajā pusē. Šajā darbā ir mēģināts aplūkot šīs ”latviešu vēstures”, kā to nosauca jaunlatvieši, sākumu, tās radīšanas procesu. Atmetot laika gaitā pieņemto tradicionālo skatījumu uz latviešu vēsturi, kas vēl joprojām ir pakļauts ideoloģijai (piem., mīts par 700 gadu verdzību), šeit tiek analizēti jaunlatviešu raksti, viņu ideoloģija un lielā ietekme uz latviešu historiogrāfiju. Galvenais uzsvars te likts uz 18. – 19. gs. mijas Baltijas apgaismības laikmeta vēstures skatījumu un neizdzēšamo Garlība Merķeļa lomu latviešu identitātes veidošanā. Lai demonstrētu ”latviešu vēstures” radītāja Krišjāņa Valdemāra kontrolējošo un ideoloģizējošo ietekmi uz vēlāko latviešu vēstures izpratni, šajā darbā tiek apskatīti divi raksturojoši piemēri: Livonijas hroniku latviskā tulkojuma ideoloģiskā instrumentalizācija un pirmā latviešu vēsturnieka Jāņa Krodznieka darbības sākums, kas abi rāda ideoloģijas ietekmi uz latviešu vēstures zinātni.

The interpretation of the own nation history is one of the most important component parts of Latvian identity. The Latvian historical consciousness is still being influenced by those notions and myths, which were made by Young Latvians in the second part of the 19th century (for example, the myth about the 700 year long Latvian slavery). In this paper there is reviewed the beginning of the ”History of Latvians” – a historical concept made by Young Latvians –, the process of its creation. There are analysed Young Latvian publications, ideology and their massive influence on Latvian historiography, but not from an ideological point of view. The main accent is set on the history interpretation of the Baltic enlightenment period (end of 18th, beginning of 19th century) and Garlieb Merkel’s important role for the Latvian identity. To demonstrate Krišjānis Valdemārs’ controlling and ideologising influence on the later Latvian history interpretation, two characteristic examples of ”History of Latvians” are shown: the ideological instumentalisation of translated Livonian chronicles and the beginning of professional work of Jānis Krodznieks, the first Latvian historiograph. Both of these examples show the ideological influence on Latvian historiography.
“The History of Latvians” – the Identity Forming Concept of Young Latvians
Keywords: Vācu filoloģija