Zaņas upe kā riska ūdensobjekts – riska cēloņi un to ietekme - Spradze, Ieva (Latvijas Universitāte, 2013)
Darba mērķis ir izpētīt un novērtēt Zaņas upes riska cēloņus un to ietekmi uz upi. Teorētiskajā daļā, izmantojot dažādus literatūras avotus, tiek apskatītas šādas tēmas:riska ūdensobjekti Latvijā, dabas ūdeņu ķīmiskais sastāvs, punktveida un difūzā piesārņojuma veidi un to avoti, virszemes ūdensobjektus un aizsargjoslas, mazo hidroelektrostaciju ietekme uz vidi un Zaņas upes un tā sateces baseina raksturojums. Pētījumu daļā, lai noskaidrotu lauksaimniecībā izmantojamo zemju ietekmi uz Zaņas upi sezonāli analizēts Zaņas upes ķīmiskais stāvoklis. Tika izstrādāta Zaņas upes sateces baseina karte, kur attēloti zemes lietojum un paraugu ņemšanas vietas. Aplūkota zemes lietojumu veidu ietekme uz Zaņas upi, kā arī analizētas sakarības starp zemes lietojumuma veidu un ūdens ķīmisko sastāvu. Mazo HES ietekmes novērtēšanai tika veikts ūdens līmeņu svārstību fotomonitorings lejpus HES Pampāļu pagastā. Atslēgas vārdi:difūzais piesārņojums,ķīmiskais stāvoklis,mazā HES, aizsargjosla,fotomonitorings

The aim of the thesis is to explore and evaluate the causes and impacts of the risks on river Zaņa. In the theoretical part using different literature sources the following topics have been examined:water bodies under risk in Latvia,the chemical structure of natural waters, types and sources of point and diffuse pollution, buffer and protective zones for overground water bodies,the description of impact of small hydropower on environment,river Zaņa and its catchment. In the research part of the thesis the chemical structure of river Zaņa has been analyzed by seasons to see the impact of agricultural land on the river.A map of river Zaņa catchment has been developed showing the land use and the sampling points.The land use impact on the river has been viewed and the relations between land use and the chemical structure has been analyzed.To evaluate the small hydropower impacts on the water levels, a photo monitoring was executed downstream of the plant in parish Pampāļi.
River Zaņa as water body at risk – causes of risk and its impacts
Keywords: Vides zinātne