Eiropas Savienības nelegālo migrantu atgriešanas standartu ieviešana: Latvijas un Apvienotā Karalistes gadījumi - Gorjačova, Irina (Latvijas Universitāte, 2012)
Pētījuma „Eiropas Savienības nelegālo migrantu atgriešanas standartu ieviešana: Latvijas un Apvienotā Karalistes gadījumi” mērķis ir izanalizēt kompleksu Latvijas un Apvienotā Karalistes iestāžu rīcību nelegālās migrācijas mazināšanā, izmantojot Eiropas Savienības jaunos tiesību aktus, it īpaši Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 2008/115/EK. Pirmajā darba sadaļā tiek pētīts nelegālās migrācijas teorētiskais aspekts, analizējot tās iemeslus, veidus un iedalījumu. Otrajā sadaļā veikts ieskats ES Direktīvā2008/115/EK un ir raksturotas tās galvenās īpašības. Trešajā darbā sadaļā tiek pētīta Latvijas nelegālās migrācijas politikas attīstība, īpašu uzmanību pievēršot grozījumiem Imigrācijas likumā, sakarā ar Direktīvas ieviešanu. Tālāk ir apskatīts Apvienotās Karalistes nelegālās migrācijas jautājums, un beigās, tas ir salīdzināts ar Latvijas gadījumu. Kā informācijas avoti, darbā izmantota zinātniskā un pētnieciskā literatūra, internetā pieejamie materiāli, publikācijas un pētījumi par attiecīgo tematiku, kā arī Eiropas Savienības un valstu normatīvie akti. Atslēgvārdi: nelegāla migrācija, migrantu atgriešana, nelegālais migrants, brīvprātīga atgriešana.

Research „Implementation of European Union standards for return of illegal migrants: cases of Latvia and United Kingdom” was made to analyze Latvia’s and United Kingdom’s institutional framework in combating illegal migration through the EU new legislative initiatives, particularly European Parliament and Council Directive 2008/115/EC. First chapter provides the study of illegal migration theory and analysis of its causes, types and classification. In the second section, it is analysed the EU Return Directive and described its main characteristics. In the third section it is examined Latvian illegal migration policy development, focusing on changes in Immigration law, made due the Return Directive. At the end was analysed the UK illegal migration issue, then it was compared with the Latvian case. The research is based on scientific and analytical literature sources, Internet sources, scientific articles and researches, as well as ES and national legislation. Keywords: illegal migration, return of migrants, illegal migrant, voluntary return.
Implementation of European Union standarts for return of illegal migrants: cases of Latvia and United Kingdom
Keywords: Ekonomika