Adaptācijas grūtības karavīriem pēc atgriešanās no miera uzturēšanas misijām - Kantāne, Alda (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba tēma izvēlēta un izstrādāta balstoties uz desmit gadu darba pieredzi Nacionālajos Bruņotajos spēkos. Katrs karavīrs, kurš dienesta laikā ir devies kādā no Starptautiskajām miera uzturēšanas misijām pasaules karstajos punktos ir saskāries ar stresa situācijām, kuras atstāj iespaidu uz viņa turpmāko dzīvi. Pieredze rāda, ka pēc atgriešanās no starptautiskajām operācijām, karavīriem ir vērojama posttraumatiskā stresa ietekme, kas rada adaptācijas grūtības un psihosomatiskus traucējumus. Pētījuma veikšanai tika pielietota „K. Rodžersa un R. Daimonda sociāli psiholoģiskās adaptācijas diagnostikas metodika”, aptauja par iespējamo adaptāciju, pēc atgriešanās no miera uzturēšanas misijas. Darbā kā teorētiskā bāze izmantota Kalistas Rojas adaptācijas teorijas modelis, kā arī aprakstīta Nacionālo bruņoto spēku karavīru darba specifika starptautiskajās operācijās. Darbā aprakstīta posttraumatiskā stresa radītās adaptācijas grūtības karavīriem pēc miera uzturēšanas misijām. Pētījuma rezultāti liecina, ka karavīru pēcmisijas periodu ietekmē adaptīvas problēmas. Atslēgvārdi: adaptācija, stress, miera uzturēšanas misijas.

The theme of my bachelor work was chosen and developed according to my work experience in the National Armed Forces. Every soldier that returned from peace-keeping missions in the combat zones felt it had been necessary for them to be in those stressful situations and this left a permanent impression on his/her life. Experience shows, that after returning from international operations, soldiers are under post-traumatic stress disorder influence. This is the reason of untoward influence and post-traumatic stress disorder. In my research, I used “Social-Psychological Adjustment Diagnostic Methods” questionnaire by C. Rogers and R. Diamond, about probable adaptation disorders upon returning from peace-keeping missions in high combat zones. As a theoretical base in my work, I used “The Roy Adoption Model”, by Callista Roy and outline specificity of service in international operations. In the Research describe adaptation disorders, defined by post-traumatic stress disorder upon returning from peace-keeping missions in high combat zones. Key words: adaptation, stress, peacekeeping missions.
Adaption disorder soldiers after returning from peacekeeping missions in war zone
Keywords: Medicīna