Daudzplakņu ekrāna meklēšanas uzdevums binokulāros un monokulāros apstākļos - Januškeviča, Karīna (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darbs uzrakstīts latviešu valodā uz 30 lappusēm. Tas satur 17 attēlus un 54 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis bija izpētīt vizuālās meklēšanas uzdevuma izpildes atšķirības monokulāros un binokulāros apstākļos, cilvēkiem aplūkojot daudzplakņu ekrāna attēlus. 15 pētījuma dalībnieki veica vizuālās meklēšanas uzdevumus. Tika mainīti trīs parametri: mērķa-distraktora līdzība, elementu skaits un skatīšanās apstākļi. Meklēšanas uzdevumā dalībniekiem bija jāatrod mērķa elements un jānosaka tā relatīvā atrašanās vieta ekrānā. Rezultātā tika secināts, ka, palielinoties mērķa-distraktora līdzībai un elementu skaitam, meklēšanas sniegums samazinās gan monokulāros, gan binokulāros apstākļos, taču, aplūkojot daudzplakņu ekrāna attēlus binokulāri, ir novērojams snieguma uzlabojums, salīdzinot ar monokulārajiem apstākļiem. Atslēgvārdi: vizuālā meklēšana, mērķa-distraktora līdzība, binokulārā disparitāte, daudzplakņu ekrāns, binokulāri apstākļi, monokulāri apstākļi.

The bachelor thesis is written in Latvian on 30 pages. It contains 17 images and 54 references. The aim of the study was to elucidate the differences in visual search performance in monocular and binocular conditions when people were viewing multi-plane display images. 15 participants performed visual search tasks. Three parameters were changed: target-distractor similarity, number of elements, and viewing condition. During the search task, the participants had to find the target and determine its relative position on the screen. As a result, it was concluded that the search performance declines in both binocular and monocular viewing with the increase in target-distractor similarity and set size, however, better results are observed when multi-plane display images are viewed binocularly in comparison to monocular viewing condition. Keywords: visual search, target-distractor similarity, binocular disparity, multi-plane display, binocular viewing, monocular viewing.
Visual Search Performance on the Multi-Plane Display in Binocular and Monocular Conditions
Keywords: Fizika; Vizuālā meklēšana; Mērķa-distraktora līdzība; Binokulārā disparitāte; Daudzplakņu ekrāns; Binokulāri apstākļi