Cukura diabēta kompleksajā terapijā izmantojamie ārstniecības augi - Dudkina, Alisa (Latvijas Universitāte, 2023)
Cukura diabēts ir vielmaiņas slimība, kas saistīta ar neatbilstoši paaugstinātu glikozes līmeni asinīs, tā ir saistīta ar ilgstošiem dažādu orgānu bojājumiem, disfunkciju un mazspēju. Pieaugušo populācijā diabēta izplatība pasaulē kopš 1980. gada ir gandrīz dubultojusies. Pētījuma mērķis bija veikt aptauju starp cilvēkiem ar 2. tipa cukura diabētu un uzzināt, vai viņi lieto ārstniecības augus, kas samazina cukura līmeni asinīs, kuri augi ir populāri aptaujāto vidū, kādus uzlabojumus cilvēki izjutuši, kādas var būt blakusparādības, kādā veidā cilvēki labprātāk lieto ārstniecības augus, kā arī pēc kādiem kritērijiem izvēlas augu preparātus. Tāpat svarīgi, lai cilvēki uzzinātu, ka ārstniecības augus var izmantot cukura diabēta kompleksajā terapijā. Rezultāti parādīja, ka lielākā daļa aptaujāto zina, ka ārstniecības augus var izmantot cukura līmeņa pazemināšanai asinīs, tomēr lielākā daļa tos nelieto papildus 2. tipa cukura diabēta terapijai.

Diabetes mellitus is a metabolic disease associated with inappropriately elevated blood glucose levels and is associated with long-term damage, dysfunction and failure of various organs. The global prevalence of diabetes in the adult population has almost doubled since 1980. The purpose of the study was to survey people with type 2 diabetes and find out if they use herbs that lower blood sugar. The aim was to find out which herbs are popular among the respondents, what improvements people have experienced, what side effects there may be, in what way people prefer to use medicinal herbs, as well as by what criteria they choose herbal preparations. It is also important for people to learn that medicinal plants can be used in the complex therapy of diabetes. The results showed that the majority of respondents know that medicinal plants can be used to lower blood sugar. Although most do not use herbs in addition to type 2 diabetes medications.
Medicinal plants used in the complex therapy of diabetes
Keywords: Farmācija; 2. tipa cukura diabēts; ārstniecības augi; insulīns; ārstniecības galega; mellene