Piecgadīgu bērnu iztēles attīstība rotaļā - Žitņika, Alla (Latvijas Universitāte, 2023)
Darba autors: Alla Žitņika Darba nosaukums: Piecgadīgu bērnu iztēles attīstība rotaļā. Kvalifikācijas darba mērķis: pētīt piecgadīgu bērnu iztēles rosināšanas iespējas rotaļā pirmsskolas izglītības iestādē. Pētījuma uzdevumi: 1.Analizēt pedagoģijas un psiholoģijas teorētiskās atziņas par iztēles attīstību. 2.Noteikt piecgadīgu bērnu iztēles attīstības vērtēšanas kritērijus. 3.Analizēt pedagoģiskās pieejas un metodisko paņēmienus bērnu iztēles sekmēšanai. 4.Izstrādāt ieteikumus pirmsskolas skolotajiem piecgadīgu bērnu iztēles sekmēšanai rotaļnodarbībās. Pētījumā teorētiski un praktiski izzināta un analizēta piecgadīgu bērnu iztēles attīstības iespējas rotaļā pirmsskolas izglītības iestādē. Kvalifikācijas darbs sastāv no 2 nodaļām un 7 apakšnodaļām. Pirma nodaļā ir autoru teorētiskie skaidrojumi un atziņas par iztēles attīstību pirmsskolas vecuma bērniem. Otra nodaļā veikts pētījums, kura laikā tiek pētītas un analizētas piecgadīgu bērnu iztēles iespējas rotaļā pirmsskolas izglītības iestādē. Pētījumā tiek aprakstītas un analizētas 6 rotaļas. Pētījumā iegūtie rezultāti ļauj secināt, ka bērnu iztēles rādītāji ir uzlabojušies. Pierādījās, ka vadītas rotaļas palīdzēja bērniem attīstīt iztēli. Darba apjoms ir 37 lapaspuses, attēlu skaits 4, tabulu skaits 4, pielikumu skaits 7, izmantoto informācijas avotu skaits 34. Atslēgas vārdi: iztēle, iztēles veidi un iztēles attīstība.

Author of the work: Alla Zhitnika Title of work: Development of five-year-old children's imagination in play. The purpose of the qualification work: to study the possibilities of stimulating the imagination of five-year-old children in play in a preschool educational institution. Research tasks: 1. To analyze the theoretical knowledge of pedagogy and psychology about the development of imagination. 2. To determine the evaluation criteria of five-year-old children's imagination development. 3. Analyze pedagogical approaches and methodological techniques for promoting children's imagination. 4. To develop recommendations for pre-school teachers for promoting the imagination of five-year-old children in play lessons. Theoretically and practically to find out and analyze the possibilities of developing the imagination of five-year-old children in play in a preschool educational institution. The methods used in the study are pedagogical observation. The conclusions drawn will contribute to the development of the child's imagination. The qualification work consists of 2 chapters and 7 subsections. The first chapter contains the authors' theoretical explanations and findings about the development of imagination in preschool children. In the second chapter, a study was conducted, during which the possibilities of imagination of five-year-old children in play in a preschool educational institution are studied and analyzed. The study describes and analyzes 6 games. The results obtained in the study allow us to conclude that the children's imagination indicators have improved. Guided play has been shown to help children develop their imaginations. The volume of the work is 37 pages, the number of images is 4, the number of tables is 4, the number of appendices is 7, the number of used information sources is 34. Key words: imagination, types of imagination and development of imagination
Development of five-year-old children's imagination in play
Keywords: Izglītības zinātnes; iztēle; iztēles veidi; iztēles attīstība.; piecgadīgi bērni; rotaļa