ASV un Pakistānas sadarbība terorisma apkarošanā (2001-2014) - Sebre, Anete (Latvijas Universitāte, 2015)
ASV un Pakistānas sadarbība terorisma apkarošanā, sniedz ārkārtīgi būtisku informāciju gan attiecībā uz sasniegto pretterorisma jomā, gan attiecībā uz iespējamajiem trūkumiem pretterorisma stratēģijās. Lai gan abu valstu attiecības raksturo abpusēja neuzticēšanās, ASV vadītā pretterorisma cīņa būtu neiespējama bez Pakistānas kā reģiona sabiedrotā. Šobrīd ir skaidrs, ka abu valstu sadarbībā nav sasniegti cerētie rezultātus, bet lai identificētu sadarbības neizdošanās iemeslus ir nepieciešama padziļināta pretterorisma sadarbības izpēte. Lai izvērtētu sadarbību pretterorisma centienos, darba ietvaros tiek aplūkoti abu valstu īstenotie pretterorisma pasākumi, kā arī analizētas pretterorisma politikas, izdarot secinājumus par trūkstošajiem elementiem abu valstu pretterorisma pieejās un papildus faktoriem, kas ir ietekmējuši pretterorisma pasākumu īstenošanu. Pētījuma rezultātā tiek secināts, ka abu valstu sadarbībā trūkstošie elementi ir attiecināmi uz 4 no 5 darbā izmantotajām teorētiskajām perspektīvām, kā rezultātā abu valstu pretterorisma sadarbība ir bijusi nepilnīga, nespējot sasniegt izvirzītos mērķus. Identificēti ir arī vairāki pamatfaktori, kas no Pakistānas puses pretterorisma sadarbību ir degradējuši pašos pamatos.

US - Pakistan cooperation in combating terrorism, provides crucial information both in terms of progress in the field of counterterrorism and with regard to the possible disadvantages of counterterrorism strategies. Even though relations between both countries are characterized by mutual distrust, the US-led anti-terror fight would be impossible without Pakistan as a regional ally. It is now clear that cooperation between the two countries has not delivered the expected results and to identify the reasons for the failure of the cooperation, there is a need for a more in depth study of US - Pakistan counterterrorism cooperation. In order to assess cooperation in counterterrorism efforts, within the framework of study, there are discussed counterterrorism measures taken by both countries, as well as analysed counterterrorism policies, drawing conclusions about the missing elements in addition to the counterterrorism approaches and additional factors that have affected the implementation of counterterrorism measures. The study concludes that the missing elements of the cooperation between the two countries are attributed to 4 out of 5 theoretical perspectives, as a result, counterterrorism cooperation between the two countries had been deficient without being able to achieve the objectives set. There are also a number of basic factors identified from the Pakistani side that has fundamentally degraded the counterterrorism cooperation.
U.S. And Pakistan cooperation in counterterrorism (2001-2014)
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); pretterorisma pasākumi; ASV-Pakistānas sadarbība; pretterorisma stratēģija; counterterrorism measures; US-Pakistan cooperation