Kristīgais ateisms: „Dieva nāves” teoloģija un tās interpretācija Nīderlandē - Goldmane, Arta Urzula (Latvijas Universitāte, 2017)
Šī darba ietvaros tiek salīdzinātas radikālā teologa, “Dieva nāves” kustības līdera Tomasa Altaizera un Nīderlandes mācītāja-ateista Klāsa Hendrikses teoloģijas. Par darba mērķi uzstādīts izpētīt “Dieva nāves” teoloģijas interpretāciju Nīderlandes kristīgajā ateismā un definēt “kristīgo ateismu”, tādā veidā kliedējot šaubas par šī jēdziena skaidrojumu un mēģinot parādīt kristīgā ateisma aktualitāti mūsdienās. Darba tēze – Nīderlandes kristīgā ateisma pārstāvis Klāss Hendrikse savā praksē interpretē Tomasa Altaizera “Dieva nāves” teoloģiju. Lai mērķi tiktu sasniegti un tēze tiktu pierādīta, par pamata avotiem tiek ņemtas ne tikai abu rakstītās grāmatas, bet veiktas arī pāris Klāsa Hendrikses intervijas, ar kuru palīdzību tiek sniegts arī ieskats šī brīža kristīgā ateisma praksē Nīderlandē. Darba tapšanas laikā šī tēze pierādīta netiek, no kā var secināt, ka Klāss Hendrikse savā teoloģijā nav ietekmējies no Tomasa Altaizera “Dieva nāves” teoloģijas. Tādējādi pētījums parāda viņu abu unikālo teoloģisko pieeju, kas sniedz iespēju turpmākai izpētei.

The title of the thesis is Christian atheism: “Death of God” theology and its interpretation in the Netherlands. The aim of the work is to examine "Death of God" theology in the Christian atheism of the Netherlands and define "Christian atheism", thereby to dissipate any doubts about the explanation of the concept and indicating its topicality for today. The hypothesis is that Dutch pastor-atheist Klaas Hendrikse in his practise represents Thomas J.J. Altizer’s "Death of God" theology. In order to better achieve the goals, key sources are not only books written by both of them, but also interviews conducted with Klaas Hendrikse, which also provides an insight into current Christian atheism practice in the Netherlands. Hypothesis is not proven, therefore the conclusion is that Klaas Hendrikse in his theology is not influenced from Thomas Altizer's "Death of God" theology. Thus, thesis examines both of their unique theological approaches which provides an opportunity for further research.
Christian atheism: "Death of God" theology and its interpretation in the Netherlands
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne; Kristīgais ateisms; Dieva nāve; mācītājs-ateists; radikālā teoloģija; Klāss Hendrikse