Vecāku attieksme pret bērnu vakcināciju Rīgas reģiona pirmsskolas izglītības iestādē - Miķelsone, Signe (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma ir - "Vecāku attieksme pret bērnu vakcināciju Rīgas reģiona pirmsskola izglītības iestādē". Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka vakcinācija tiek uzskatīta par atzītu un efektīvu veidu, kā novērst vairākas bīstamas infekcijas. Tā tiek uzskatīta par visekonomiskāko un pieejamāko līdzekli infekcijas slimību profilaksei un aktīva cilvēka ilga mūža saglabāšanai . Latvijā ir palielinājies to vecāku skaits, kas atsakās vakcinēt bērnus pēc vakcinācijas kalendāra. Šī tendence dažreiz noved pie traģiskajiem rezultātiem. Tāpēc ir nepieciešams pētīt vecāku attieksmi un iemeslus bērnus nevakcinēt, lai laicīgi veiktu informatīvus pasākumus un medicīnas personāls spētu laikus sniegt palīdzību un atbalstu. Pētījuma mērķis ir noskaidrot vecāku attieksmi pret bērnu vakcināciju Rīgas reģiona pirmsskolas izglītības iestādē. Izmantotais pētījuma veids ir kvantitatīvs pētījums. Pētījuma hipotēze: vairākums vecāku no Rīgas reģiona pirmskolas izglītības iestādes neapšauba bērnu vakcināciju, jo uzticas ģimenes ārstam. Pētījuma instruments: aprobēta aptaujas anketa PACV, kura tika iztulkota latviski. Pētījuma rezultāti: Hipotēze ir daļēji pierādīta, jo vairākums vecāku no Rīgas reģiona pirmskolas izglītības iestādes apšauba bērnu vakcināciju, bet uzticas ģimenes ārstam. Atslēgas vārdi: bērnu vakcinācija, Rīgas reģions, pirmskolas izglītības iestāde .

The topic of the bachelor's thesis is "Parents' attitude towards children's vaccination in the preschool educational institution of the Riga region". The topicality is determined by the fact that vaccination is considered a generally recognized effective way to prevent several dangerous infections. Even vaccination is considered not only the most economical and accessible means for the prevention of infectious diseases, but also one of the factors of preserving the longevity of an active person. In Latvia, the number of parents who refuse to vaccinate their children according to the vaccination calendar has increased. Therefore, it is necessary to study the attitude of parents and the reasons for not vaccinating children in order to carry out informational measures in time and the medical staff to be able to provide timely help and support. The type of research used is quantitative research. Research hypothesis: the majority of parents from the author's questionnaire in preschool educational institutions of the Riga region support vaccination of children because they trust the family doctor. Research instrument: an approved questionnaire for PACV, which was translated into Latvian. Research results: The hypothesis has been partially proven, because the majority of parents from the author's questionnaire in preschool educational institutions of the Riga region question the vaccination of children, but trust the family doctor. Key words: child vaccination, Riga region, preschool educational institution
Parents' attitude towards children's vaccination in the preschool educational institution of the Riga region
Keywords: Medicīna; bērnu vakcinācija; Rīgas reģions; pirmskolas izglītības iestāde; child vaccination; Riga region