Datoru resursu virtualizācija - Pujāts, Krišs (Latvijas Universitāte, 2011)
Rietumu pasaulē strauji ienāk mobilās tehnoloģijas. Cilvēkiem ir vajadzība pēc datortehnoloģiju sniegtajām priekšrocībām jebkur. Tādēļ arvien vairāk tirgū parādās mazjaudīgi portatīvie datori, vai jaudīgi mobilie telefoni, kā arī dažādas datľu apmaiľas programmas. Problēma ir tā, ka cilvēkiem ir nepieciešama viegli pārnēsājama ierīce, ar kuru piekļūt visai svarīgajai informācijai, bet maza ierīce nevar būt pietiekoši jaudīga, vai tas maksā pārāk dārgi. Darba mērķis ir izveidot un aprakstīt sistēmu, kas ļauj lietotājam bez IT zināšanām maksimāli ērtā veidā ar mobilā telefona, vai mazjaudīgas datorierīces palīdzību, kurai ir interneta pieslēgums, piekļūt praktiski neierobežotiem datorresursiem, dot iespēju lietotājam izvēlēties sev nepieciešamo procesora jaudas, operatīvās atmiľas un cietā diska apjomu, saglabāt datubāzē katra lietotāja patērēto resursu apjomu.

Mobile technologies rise ever higher in whole western society. People need to access their data from anywhere. Therefore weak laptops with extended battery time and powerful cell phones as well as sophisticated file transfer programs are filling the market today. The problem is - people need light devices to access all important information, but small device cannot be powerful enough, or it would cost too much. The aim of master’s thesis is to create and describe a system that would allow the user without IT knowledge in an easy and intuitive manner using cell phone or a weak computer with internet connection to access practically unlimited resources, ensure an option for the user to change accessible processor power, operational memory and storage space and to save the information about each user resource usage in database.
Virtualization of Computer resources
Keywords: Datorzinātne