IL-10 sekrēcijas izmaiņas šūnu iekaisuma modelī in vitro - Butakova, Diana (Latvijas Universitāte, 2013)
Mūsdienās daudzu slimību izcelsmi saista ar hronisku iekaisumu. Šūnu līnijas tiek izmantotas kā modeļsistēmas pirms laboratorijas dzīvnieku eksperimentiem. Iekaisumu izraisa ar baktēriju lipopolisaharīdiem (LPS) un interferonu gamma. Žurku C6 gliomas šūnu līnija ir piemērota līnija, lai pētītu primārajām glijas šūnām līdzīgus procesus.Darba mērķis ir noskaidrot lunasīna efektus uz žurku gliomas C6 šūnu līnijas IL-10 sekrēciju. IL-10 koncentrācijas noteikšanai izmantojām imunoķīmijas ELISA metodi.Rezultāti liecina, ka LPS un dopamīns (DA) pēc 24h stimulē IL-10 sekrēciju žurku gliomas C6 šūnu līnijā. DA potencē LPS efektu. Lunasīnam 1 un 10 μM koncentrācijās nenovērojām ietekmi uz LPS-stimulēto IL-10 sekrēciju. Lunasīns, LPS un DA statistiski ticami neizmaina šūnu dzīvotspēju pēc 48 stundām. ATSLĒGVĀRDI: iekaisums, lunasīns, dopamīns, lipopolisaharīdi, IL - 10

Nowadays, the development of many diseases is associated with chronic inflammation. Cell lines are used as laboratory modelsystems before experiments with animals. Very often inflammation is caused by bacterial lipopolysaccharide (LPS) and interferon-gamma. Rat glioma C6 cell line is suitable cell line for the study of LPS-caused cytokine secretion as it cell line resembles the primary glial cells. The goal of the study was to investigate the effects of peptide lunasin on the cytokine IL-10 secretion from the rat glioma C6 cell line. IL-10 concentration was assessed by immunoassay ELISA. Results indicate that LPS and dopamine (DA) after 24h stimulate IL-10 secretion from rat glioma C6 cell line. The DA potentiates the effect of LPS. Lunasin at concentration of 1 and 10 μM did not influenced the LPS-stimulated IL-10 secretion. Lunasin, LPS and DA statistically significantly did not alter cell viability after 48 hours. Keywords: inflammation, lunasin, dopamine, lipopolysacharides, IL-10
Changes in IL-10 beta secreation in cell inflammation in vitro
Keywords: Farmācija