Finanšu analīze uzņēmumā Pronters un partneri - Brīvība, Agnese (Latvijas Universitāte, 2010)
Diplomdarbs „Finanšu analīze uzņēmumā Pronters un partneri” aplūko būvniecības nozares stāvokli un attīstības tendences Latvijas, Igaunijas un Krievijas tirgu kontekstā. Būvniecības nozare, sākot ar 2008. gadu, uzrāda negatīvus pieauguma tempus, kas ir globālās ekonomiskās krīzes sekas. Galvenie faktori, kas kavē 2007.gadā iesākto nozares attīstību, ir jaunu būvprojektu pieprasījuma samazināšanās, apjomīgās darbaspēka un būvmateriālu izmaksas, kā arī finansējuma avotu trūkums. Pētījuma mērķis ir izanalizēt AS Pronters un partneri un tā saistīto sabiedrību, „Constract” un „Strojitel”, finanšu pārskatus būvniecības nozares kontekstā Latvijā, Igaunijā un Krievijā un izstrādāt priekšlikumus finansiālā stāvokļa uzlabošanai. Darba pamatstruktūru veido ievads, trīs galvenās nodaļas, secinājumi un priekšlikumi. Pirmajā nodaļā autors aplūko finanšu analīzes teorētiskos aspektus, otrajā būvniecības nozares stāvokli un attīstības tendences Latvijā, Igaunijā un Krievijā, bet pēdējā nodaļā veic uzņēmumu „Pronters un partneri”, „Constract” un „Strojitel” finanšu pārskatu analīzi. Autora galvenie izstrādātie rezultāti ir: būvniecības nozares attīstības tendences abās Baltijas valstīs, Latvijā un Igaunijā, ir līdzīgas, tās uzrāda aptuveni vienādus pieauguma tempus; Krievijas būvniecības nozares attīstību var iedalīt mājokļu un infrastruktūras objektu būvniecībā, no kuriem, infrastruktūras uzlabošanai plānotie būvdarbu projekti, tuvākajos gados, no 2010. gada līdz 2015. gadam, saņems apjomīgas valsts un investīciju fondu līdzekļus; AS Pronters un partneri un tā saistīto sabiedrību „Constract” un „Strojitel” finanšu pārskatu analīzes rādītāji uzrāda apmierinošu uzņēmumu finansiālo stāvokli, pozitīvus likviditātes un rentabilitātes rādītājus, kā arī ne vienam no analizētajiem uzņēmumiem nedraud maksātnespējas iestāšanās. Diplomdarba izstrādē tika izmantoti 26 literatūras avoti, LR likumi un citi normatīvie akti, Latvijas, Igaunijas un Krievijas statistikas pārvalžu datu bāzes, kā arī Latvijas un ārvalstu zinātnieku darbi, piemēram, Paupas V., Šneideres R. „Uzdevumu krājums finanšu analīzē” un Bragg S.M. „Business ratios and formulas. A comprehensive guide.” Šis darbs sastāv no 67 lapām, 29 tabulām, 9 attēliem un 6 pielikumiem. Atslēgvārdi: būvniecība, finanšu analīze, ārvalstu tirgus, koeficienti.

Diploma work „Financial analysis of company Pronters un partneri” reflects the situation in industry of construction and its development trends in context of Latvia, Estonia and Russia. Since 2008 the industry of construction shows negative growth’s tendencies, which are actually consequences of global economic crisis. Main factors holding back the development of industry engaged back in 2007, are: reduction of demand for new construction projects, large costs of labour and material resources and lack of financial sources. Aim of the research is to analyse financial reviews of JSC Pronters un partneri and its related companies „Constract” and „Strojitel” in context of Latvia’s, Estonia’s and Russia’s construction’s industry, and to work out suggestions for improvement of financial situation. Basic structure of the work consists of three main chapters, conclusions and suggestions. In first chapter the author writes about theoretical aspects of financial analysis, in second – tendencies of development in construction’s industry of Latvia, Estonia and Russia, but in the last chapter – analyses the financial reviews of „Pronters un partneri”, „Constract” and „Strojitel”. Main results gained by author are as follows: The tendencies of development in construction’s industry of observed countries show approximately equal speed of growth; The development of industry in Russia can be divided in construction of houses and infrastructural objects. Planned construction projects for development of infrastructure will receive noticeable resources from funds of state and investments in period between 2010-2015; The indexes gained in analysis of financial reviews of JSC „Pronters un partneri” and its related companies „Constract” and „Strojitel” show suitable financial situation, positive indicators of rentability as well as the fact that none of analysed companies are in danger of insolvency. For the diploma work were used 26 published sources – such as laws and other normative acts existing in Republic of Latvia, databases of Latvian, Estonian and Russian statistical administrations, as well as works of scientists of Latvia and abroad, e.g. – Paupa V., Šneidere R. „Uzdevumu krājums finanšu analīzē” or Bragg S.M. „Business ratios and formulas. A comprehensive guide.” The work consists of 67 pages, 29 tables, 9 charts and 6 attachments. Key words: construction, financial analysis, international market, indexes.
Financial analysis of company Pronters un partneri
Keywords: Ekonomika