Noilgums civiltiesībās un civilprocesā. - Stērniniece, Signija (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darbs “Noilgums civiltiesībās un civilprocesā” iezīmē problēmas ar noilguma termiņa nošķiršanu, komercdarījumu iztulkošanu, noilgumu attiecībā uz ekspromisorisku galvinieku un noilguma ierunas izmantošanu, kas norāda uz tēmas aktualitāti. Noilguma aspekti aplūkoti tādās tiesību nozarēs, kā civiltiesības, komerctiesības, maksātnespējas un procesuālās tiesības. Maģistra darba mērķis ir izpētīt noilguma regulējumu un noteikt, vai noilguma normatīvais regulējums atbilst mūsdienu civiltiesību izpratnei, veicinot dialogu par regulējuma pilnveidošanu. Tiek piedāvāts autores skatījums uz Latvijas tiesībās pastāvošo termiņu dalījumu un noilguma regulējuma modernizēšanu, norādot uz vispārējā noilguma termiņa saīsināšanas nepieciešamību, kā arī nosakot kuras no iezīmētajām problēmām novēršamas ar atbilstošu tiesību normu iztulkošanu.

Master thesis “Prescription in Civil Law and Civil Procedure” highlights problem with separation of prescription period, interpretation of commercial transactions, prescription for guarantors and prescription as defense argument, which shows relevance of these issues. Aspects of prescription are viewed with in areas of law such as civil law, commercial law, insolvency law and civil procedure. The aim of thesis is to explore regulation of prescription and determine, whether it corresponds to the understanding of modern civil law, and further discussion on improving regulation. The author's view on the division of terms in civil law and modernization of the prescription is offered, pointing the need for shortening the general prescription period, as well as identifying problems that could be avoided by correct interpretation of legal norms.
Prescription period in civil law and civil procedure.
Keywords: Juridiskā zinātne; noilgums; termiņi; komercdarījums; piespiedu noma; maksātnespēja