Ainavu ekoloģiskā plānošana un tās metodoloģiskie risinājumi mozaīkveida ainavās - Lakovskis, Pēteris (Latvijas Universitāte, 2013)
Dažāda veida plānošana mūsdienās ir neatņemama teritoriju pārvaldības un dabas resursu apsaimniekošanas nepieciešamība. Ilgtspējīga plānošana nav iespējama, tajā neintegrējot ekoloģijas jautājumus, tāpēc aizvien biežāk teritorijas ilgtspējīgas attīstības nodrošināšanai izmanto ainavu ekoloģisko plānošanu. Pasaules valstīs tiek pielietotas vairākas ainavu ekoloģiskās plānošanas metodes. To atšķirības saistāmas ar vietu teritoriālajām atšķirībām un izmantotajiem ekosistēmu mērogiem. Tāpēc arī Latvijā, izmantojot ainavu ekoloģiskās plānošanas pieeju, svarīgi ņemt vērā atšķirīgos dabas apstākļus un sociālekonomisko situāciju. Promocijas darbā pētītas ainavu ekoloģiskās plānošanas metodoloģiskās pieejas un to izmantošanas iespējas Latvijā. Divās etalonteritorijās aprobēti dažādi ainavu izpētes, modelēšanas un plānošanas risinājumi, daļa no kuriem Latvijā līdz šim nav pielietoti. Pētījuma rezultātā sniegtas atziņas un sagatavoti praktiski piemēri un ieteikumi ainavu pārvaldībai Latvijā.

Planning of different types nowadays is integral part of management of areas and natural resources. Sustainable longterm planning is not possible without ecological aspects. That is the reason why landscape ecological planning nowadays is used more widely to maintain and implement sustainable development. There are many different landscape ecological planning methods in the world. Main methodological differences in planning process are geographical aspects of landscapes, socio-economic situation and various scales of ecosystems, to be taken into account in Latvia, too. Therefore methodological solutions of landscape ecological planning are studied and approbated in typical for Latvia mosaic landscape within this Doctor’s thesis as well as studied main impact factors and possibilities of implementation in practice. In the frame of this research, two pilot areas were choose, to approbate different developments of investigation, modelling and planning of landscapes, which were not used in Latvia till now. Conclusions and applied examples, as well as suggestions for landscape management are developed within this study to be used in Latvia.
Landscape ecological planning and its methodological development in mosaic landscapes
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Vides zinātne; Dabas aizsardzība; ainavu ekoloģija; ainavu pārvaldība; scenāriji; ģeogrāfiskās informācijas sistēmas; Environmental science; landscape ecology; spatial planning; scenarios; geographical information systems; management of natural resources