Arktikas valstu varas projekcija Arktikas reģionā - Karaseva, Santa (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba tēma ir „Arktikas valstu varas projekcija Arktikas reģionā”. Darba autore izvēlējās šādu tēmu, lai aplūkotu Arktikas reģionā mūsdienās notiekošos procesus, jo reģions 21. gadsimtā ir kļuvis par dažādu politisko diskusiju objektu un valstu interešu sadursmes vietu. Mērķis ir noskaidrot, kā izpaužas Arktikas valstu varas projekcija Arktikas reģionā? Lai to noskaidrotu, darba autore veic teorētisko izpēti, kurā aplūko varas un ģeopolitikas konceptus starptautiskajā politikā un to mijiedarbību. Darba empīriskā daļa tiek strukturēta 2 daļās. Pirmajā daļā tiek aplūkots Arktikas reģions un tā attīstība. Otrajā daļā tiek analizēta valstu varu projekcija, izmantojot ģeostratēģisko un daudzdimensiju analīzes metodi. Analīze tiek veikta 5 sfēru ietvaros – militārā, ekonomiskā, politiskā/diplomātiskā, demogrāfiskā un fiziskā sfēra.

The Master’s thesis theme is “Arctic States' power projection in the Arctic region”. The author chose this topic to see what kinds of processes are happening in the region. Nowadays Arctic region has become as one of the regions where several nation interest clashes. The aim is to find out how Arctic States’ project their power within the region. To find this out, the author carried out a theoretical study, which looks at the power and geopolitical concepts in international politics and their interaction. The empirical part of this work is structured in two parts. The first part deals with the Arctic region and its development. The second part analyzes the national power projection, using the geo-strategic and multi-dimensional analysis. The analysis is carried out within five spheres - military, economic, political / diplomatic, demographic and physical sphere.
Arctic States power projection in the Arctic region
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); Arktikas reģions; vara; varas projekcija; ģeopolitika