Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas tiesiskās problēmas. - Gerula, Stepans (Latvijas Universitāte, 2020)
Darbā ir izskatīti aktuālie problēmjautājumi, kas saistīti ar sadzīves atkritumu apsaimniekošanu pašvaldību kompetences kontekstā. Šim mērķim darbā ir izpētīts spēkā esošais atkritumu apsaimniekošanas tiesiskais regulējums Latvijas un Eiropas Savienības tiesībās, tiesu prakse. Tāpat darbā izpētīts konkurences tiesiskais regulējums Latvijā daļā par konkurences neitralitāti un tiešās un pastarpinātās pārvaldes iestāžu un kapitālsabiedrību, kurā publiskai personai ir izšķiroša ietekme, pienākumu nodrošināt brīvu un godīgu konkurenci. Šajā sakarā arī analizēti pašvaldību pieņemtie lēmumi un līgumi par sadzīves atkritumu apsaimniekošanas tiesību nodošanu pašvaldību kapitālsabiedrībām. Autors darbā galvenokārt izskatīja problēmas par sadzīves atkritumu apsaimniekošanas tiesisko regulējumu, šī regulējuma mijiedarbību ar konkurences tiesisko regulējumu. Darbā autors nepievērsās atkritumu pārsūtīšanai vai pārvadāšanai starpvalstu un nacionālā līmenī. Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas stingru prasību piemērošana praksē un pašvaldību iesaistīšanās atkritumu apsaimniekošanas tirgū tieši ietekmē iedzīvotāju iespējas saņemt vislabāko piedāvājumu no pakalpojumu sniedzējiem, un ņemot vērā mūsdienu tendences, šo jautājumu aktualitāte kļūs arvien svarīgāka. Darba izstrādes rezultātā autors ir konstatējis nepilnības nacionālā normatīvā regulējumā un nācis klajā ar ieteikumiem grozīt un papildināt to, lai mēģinātu novērst konstatēto problēmu ietekmi uz sadzīves atkritumu apsaimniekošanas procesu. Papildus likumu grozīšanas ieteikumiem, autors ir izvirzījis arī jaunas un vērtīgas teorētiskas tēzes.

Present Thesis studies relevant issues connected with municipal waste management in the context of municipality competences. For this purpose, the Thesis researches currently applicable Latvian and European Union legislation as well as case law. The Thesis also studies Latvian competition law, focusing on competition neutrality, obligations of ensuring free and fair competition borne by direct and indirect authorities and capital companies in which a public person has a decisive influence. In this regard, the Thesis analyses decisions taken by municipalities and agreements about transferring waste management rights concluded between municipalities and capital companies. In present Thesis, the author primarily examined problems related to waste management regulation as well as the interrelationship between waste management and competition laws. Within the framework of this Thesis, the author does not address the subject of waste shipping or waste transportation on national and international levels. Application of stringent waste management requirements and municipality involvement in the waste management market has a direct impact on residents’ possibilities to receive the best offer from service providers. In light of modern trends and tendencies, the relevancy of mentioned questions will grow. As the result of the Thesis, the author has identified gaps in domestic normative regulation and has developed recommendations for law amendments and additions, which can help to prevent the impact of stated problems on waste management process. In addition to recommendations about law amendments, the author has introduced new and valuable theoretical theses.
Municipal waste management legal problems.
Keywords: Juridiskā zinātne; sadzīves atkritumi; sadzīves atkritumu apsaimniekošana; sadzīves atkritumu savākšanas darbība; konkurences neitralitāte; pašvaldību līdzdalība kapitālsabiedrībās