Taisnīga kara teorija: pašnoteikšanās tiesības pret teritoriālo integritāti. Kalnu Karabaha reģions - Helmane, Linda (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darbā “Taisnīga kara teorija: pašnoteikšanās tiesības pret teritoriālo integritāti. Kalnu Karabaha reģions” tiek aplūkota abu Kalnu Karabaha konfliktā iesaistīto dalībnieku motivācija un rīcība saskaņā ar taisnīga kara teoriju. Teorētiskās bāzes ietvaros, uzmanība tika pievērsta taisnīgiem iemesliem uzsākt karu, kā arī taisnīgai rīcībai kara laikā. Darba mērķis ir, balstoties uz taisnīga kara tradīciju, apkopojot pieejamo informāciju un empīriskos datus, noskaidrot, vai gan Azerbaidžāna, gan Armēnija rīkojas atsaucoties uz taisnīga kara principiem uzsākot karu, kā arī aktīva kara laikā. Darba nobeigumā tika secināts, ka Kalnu Karabaha karā iesaistītās puses neievēro taisnīga kara principus iesaistoties karadarbībā.

This paper “Jus war theory: self determination vs. territorial integrity. Nagorno-Karabakh region” deals with the justifications and actions of both parties involved in the Nagorno Karabakh conflict in respect to the just war tradition. The focus of this paper is on a relevant debate surrounding human rights and sovereignty. In the framework of just war theory, just reasons of reverting to war, as well as just conduct with the war, were highlighted. The main goal was to determine if both Azerbaijan and Armenia are acting in accordance with just war tradition principles. The results of relevant information analysis based on the theory section, demonstrated that nether Azerbaijan nor Armenia are fighting a just war in the Nagorno Karabakh conflict.
Just war theory: self determination vs. teritorial integrity. Nagorno-Karabakh region
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); taisnīga kara teorija; Azerbaidžāna; Armēnija; Kalnu Karabaha; karš