Sižeta lomu rotaļu izmantošana 4-5 gadus vecu bērnu vārdu krājuma bagātināšanai ar īpašības vārdiem - Buša, Zane (Latvijas Universitāte, 2016)
Diplomdarba tēma ir „Sižeta lomu rotaļu izmantošana 4-5 gadus vecu bērnu vārdu krājuma bagātināšanai ar īpašības vārdiem”.Darba mērķis ir izpētīt 4-5 gadus vecu bērnu vārdu krājuma bagātināšanu ar īpašības vārdiem, izmantojot sižeta lomu rotaļas. Tiek noskaidrots, kā var veicināt 4-5 gadus vecu bērna valodas bagātināšanu ar īpašības vārdiem, izmantojot sižeta lomu rotaļas. Veicināt 4-5 gadus vecu bērna bagātināšanu ar īpašības vārdiem var, pieaugušajam iesaistoties sižeta lomu rotaļās kopā ar bērniem, iepazīstinot bērnus ar rotaļai izmantoto lietu īpašībām, kā arī rosinot bērniem saklausīt savā runā vārdus, uzdot jautājumus, iesaistot īpašības vārdus. Darbs sastāvs no ievada, 3 teorijas nodaļām. Ceturtajā nodaļā aprakstīta un analizēta praktiskā pētnieciskā darbība. Pēc izmēģinājumdarbības ir noskaidrots, ka bērnu vārdu krājums ar īpašības vārdiem ir bagātinājies, jo īpaši meitenēm. Darbs sastāv no 64 lappusēm, no kurām 17 lappuses ir pielikumi.

Title of the thesis is „Story Role Games using for 4-5 years old kids to enrich their adjective knowledge” The goal is to explore 4-5 years old kids, enriching adjective knowledge, using Story Role Games. It is found out how to promote 4-5 years old kids knowledge with adjectives, using Story Role Games. To promote 4-5 years old kids knowledge with adjectives is possible when adults are involved together with kids in story role games, introducing kids with attributes of the things and also making kids to hear words what they say, ask questions involving adjectives. Thesis contains with introduction and 3 theoretical chapters. 4th chapter contains and is anlaysed by practical research activities. After tests it is found out, that kids have wider adjective knowledge, especially girls. Thesis contains of 64 pages. 17 of them are additional pages.
Role of scene play using for 4-5 years old kids to enrich vocabulary with adjectives
Keywords: Pedagoģija; sižeta lomu rotaļas; īpašības vārdi; pirmsskolas vecuma bērni 4-5 gadi; aktīvais vārdu krājums