Sufiksālie adjektīvi publicistikā - Maklere, Lita (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba tēma ir „Sufiksālie adjektīvi publicistikā”. Darba mērķis ir noskaidrot, kuri sufiksi mūsdienu latviešu valodā ir plašāk lietoti adjektīvu derivācijā. Īpaša uzmanība pievērsta arī ar dažādiem sufiksiem atvasināto adjektīvu atšķirīgajām nozīmēm. Bakalaura darbā izmantoto valodas materiālu veido 1000 sufiksālo adjektīvu ar kontekstu, kas ekscerpēti no vairākiem avotiem — no laikrakstiem Saldus Zeme un Diena, arī no žurnāliem Kas Jauns un Santa. Darba teorētiskajā daļā apskatīti adjektīvi un to derivatīvā sistēma (1. nodaļa), afiksi, to iedalījums un funkcijas (2. nodaļa). Teorētiski apskatīts arī publicistikas valodas stils un tā vieta literārās valodas funkcionālo paveidu klasifikācijā (3. nodaļa). Bakalaura darba praktiskajā daļā ir praktiski analizēti ekscerpētie sufiksālie adjektīvi (4. nodaļa). Atslēgvārdi: publicistika, sufiksi, adjektīvi, vārddarināšana.

The topic of the bachelor`s thesis is “Suffixal Adjectives in Mass Media”. The aim of the thesis is to explore the most frequently used adjective forming suffixes in Modern Latvian. Special attention is focused at the different meanings of adjectives formed with different suffixes. The material of the bachelor`s thesis consists of 1000 suffixal adjectives with context excerpted from several sources — the newspapers Saldus Zeme and Diena, also the magazines Kas Jauns and Santa. In the theoretical part of the thesis the derivative system of adjectives (chapter 1) and the functions and classification of affixes (chapter 2) are described. This part also includes a review of the language of mass media and it`s place in the classification of functional styles of literary language (chapter 3). The practical part of the bachelor's thesis contains the practical analysis of the excerpted suffixal adjectives (chapter 4). Key words: mass media, suffixes, adjectives, word-formation.
Suffixal Adjectives in Mass Media
Keywords: Filoloģija