Aprūpes īpatnības pacientiem ar porta katetru - Gribuste, Ilona (Latvijas Universitāte, 2008)
Darba autore Ilona Gribuste studē LU Medicīnas fakultātes Veselības zinātņu bakalaura Māszinību programmā. Darba tēma: „Aprūpes īpatnības pacientiem ar porta katetru”. Darba mērķis: apzināt un analizēt māsu teorētisko un praktisko zināšanu līmeni par intravenozā porta katetra aprūpi. Darbā analizēta pieejamā informācija par pacientu aprūpi ar intravenozo porta katetru, kā arī veikts pētījums par māsu teorētisko sagatavotību darbam ar porta katetru. Hipotēze: māsām, kas aprūpē onkoloģiskos pacientus ar intravenozo porta katetru, ir nepietiekošas teorētiskās un praktiskās zināšanas par porta katetra aprūpes īpatnībām. Bakalaura darbs sastāv no teorētiskās daļas, pētnieciskās daļas, 14 diagrammām, 7 pielikumiem, 1 tabula, 3 attēli un informatīvo materiālu pacientiem par porta katetru. Darbā izmantoti 28 literatūras avoti, no tiem 5 avoti angļu valodā, 1 krievu valodā, 1 vācu valodā, 1 poļu valodā un 20 latviešu valodā. Atslēgas vārdi: māsa, pacients, porta katetrs, neitropēnija, nozokomiālā infekcija.

The author of this bachelor's paper Ilona Gribuste studies at the sciences bachelor nursing programm of the LU Faculty of Health. The theme of the paper is: „Specific character of nursing for patients with subdermic port catheter”. The aim of the paper is: To gather and analyze information about the nurses theoretical and practical level of knowledge about the caretaking process of catheter. This paper analyzes information on looking after patients with port catheter and reviews research on nurse’s theoretical qualification about working with port catheter in one of the biggest hospitals in Riga. Hypothesis: Nurses, who take care of patients with port catheter, has not enough theoretical and practical knowledge about using and caretaking process of the port catheter. The bachelor’s paper consists of theoretical part, research part, which includes 14 diagrams, and 7 supplements, which contain 1 table, 3 images and information for the patients about port catheter. In writing this paper the author used 28 different literary sources, 5 of which were in English, 1 in Russian, 1 in German, 1 in Polish and 20 in Latvian. Key words: nurse, neutropenia, patient, intravenous port catheter.
Specific characters of nursing for patients with subdermic port catheter
Keywords: Medicīna