Klīnisko rezultātu novērtēšana pēc ceļa locītavu endoprotezēšanas - Gloria Andrez, Paul (Latvijas Universitāte, 2016)
Novecojušā sabiedrībā ar pieaugošo dzīves ilgumu, pieaug arī pieprasījums pēc pilnīgas ceļa locītavas aizvietošanas. Tajā pašā laikā cilvēki sešdesmit un septiņdesmit gadu vecumā ir daudz aktīvāki kā iepriekšējā paaudze un prasīgāki attiecībā uz mobilitāti. Klīniskais iznākums pilnīgai ceļa locītavas aizvietošanai ir mainīgs, jo viens no pieciem pacientiem nav apmierināts pēc operācijas. Ir vairāki gan ar pacientu saistīti, gan ar veselības aprūpi saistīti faktori, kas ietekmē pilnīgas ceļa locītavas aizvietošanas iznākumu. Mērķis ir apskatīt publicēto literatūru un parādīt gan ar pacientu, gan ar veselības aprūpi saistītos faktorus, kas ietekmē pilnīgas ceļa locītas aizvietošanas iznākumu.

In an aging society with increasing life expectancy there is a rising demand for total knee replacement. At the same time people in their sixties and seventies are much more active than the preceeding generation and demanding in terms of mobility. The clinical outcome after total knee replacement is variable, as one in five patients is not satisfied after surgery. There are multiple patient-related and health care-related factors that affect the outcome of total knee replacement. The aim is to review the published literature and show the influence of both, patient and health-care related factors on the outcome after total knee replacement.
Clinical outcome after knee replacement
Keywords: Medicīna; clinical outcome after knee replacement; Klīniskā rezultāts pēc ceļa locītavas; orthopaedics; ortopēdija