Noziedzīga uzņēmumu pārņemšana - saturs un atbildība - Visocka, Marta (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbā aplūkota noziedzīga uzņēmumu pārņemšana jeb reiderisms. Reiderismam ir būtiska ietekme uz valsts attīstību un tautsaimniecību, reiderisms var skart vairākas ar likumu aizsargātas intereses – valsts institūciju normālas darbības intereses, īpašuma un pārvaldības kārtības. Krimināllikums neparedz atbildību par reiderismu, tāpat nepastāv vienots viedoklis par reiderisma definīciju. Darba mērķis ir izpētīt reiderismu Latvijā, sniegt reiderisma definīciju un pazīmes, kā arī atbilstoši Krimināllikumam noteikt iespējamās atbildības robežas par reiderismam līdzīgām darbībām. Autore darbā aplūko litearatūrā paustos viedokļus par reiderismu, tā pazīmēm un ietekmi, kā arī analizē piemērojamo normatīvo regulējumu Latvijā, vienlaikus aplūkojot regulējumu Krievijas Federācijā un Ukrainā. Darba rezultāti: autore piedāvā reiderisma definīciju un pazīmes. Atslēgas vārdi: reiderisms, reideris, pārņemšana, mērķa uzņēmums, kriminālatbildība

The Bachelor thesis discusses criminal takeover or corporate raiding in a company. Corporate raiding has significant impact on the development of the state and economy and may affect several interests protected by law – state institution functioning, property interests and action in authority performance. Criminal law does not impose criminal liability for corporate raiding, as well as there is no consensus on the definition of corporate raiding. The aim of the Bachelor thesis is to provide definition and signs of corporate raiding in Latvia, as well as according to Criminal law determine potential liability for actions similar to corporate raiding. Author discusses views expressed in literature regarding corporate raiding, its signs and effects. Author analyzes applicable regulatory framework in Latvia, while looking at similar regulation in Russian Federation and Ukraine. Results of the Bachelor thesis: definition and signs of corporate raiding. Key words: corporate raiding, raider, takeover, target company, criminal liability
Content and responsibility of corporate raiding
Keywords: Juridiskā zinātne; reiderisms; reideris; pārņemšana; mērķa uzņēmums; kriminālatbildība