Divfāzu plūsmas modeļeksperimenti metalurģijas procesu hidrodinamikas izpētei - Vimba, Arvīds Viesturs (Latvijas Universitāte, 2019)
Šajā darbā tiek apskatītas ūdens – gāzes plūsmas modeļeksperimenti. Pēc divfāzu plūsmu un dažādu vielu plūsmu līdzību iepazīšanas, tiek veikta ūdens modeļeksperimentu izveide. Dažādu eksperimentu izveide ļauj iegūt kvantitatīvus datus un parametrus par plūsmu īpašībām. Dati tiek apstrādāti un iegūti plūsmas raksturīgie lielumi un bezdimensionāli skaitļi. Šīs vērtības tiek salīdzinātas ar industrijā pielietotiem risinājumiem un pielietojumiem divfāzu plūsmām.

In the present work water-air flow experimental devices are considered. After an introduction in to two-phase flows and different liquid flows, model-experiments are made. The construction of several experiments allows the acquiring of quantitative data and parameters of flow properties. The data is processed and characteristic values and dimensionless number are obtained. These values are compared with solutions and applications of two-phase flows in industry.
Two phase flow model-experiments for hydrodynamics study in metallurgical processes
Keywords: Fizika; divfāzu plūsma; burbuļu šķelšana; ūdens modeļeksperimenti