Latvijas Republikas nozīmes pilsētu fiskālā stāvokļa novērtējums 2008.-2017. gadā - Buneris, Reinis (Latvijas Universitāte, 2019)
Nereti iemesls valsts ekonomiskajai krīzei ir pašvaldību finansiālās problēmas. Tomēr lielākajā daļā Eiropas valstu, arī Latvijā, pašvaldību fiskālā stāvokļa novērtēšana netiek tik strikti veikta un regulēta kā tas notiek nacionālā līmenī. Darba mērķis ir noskaidrot, kāds ir deviņu Latvijas republikas nozīmes pilsētu fiskālais stāvoklis no 2008. līdz 2017. gadam, izmantojot fiskālā stāvokļa testus. Tiek veikta arī fiskālā stāvokļa prognozēšana, ņemot vērā sociālekonomisko, tostarp, demogrāfisko, faktoru tendences. Pētījuma rezultāti norāda, ka republikas nozīmes pilsētu fiskālais stāvoklis ir atšķirīgs – sastopama gan fiskālā veselība, gan fiskālais stress.

Local government financial problems are often the cause of the country's economic crisis. However, in most European countries, including Latvia, the assessment of the local government fiscal condition is not as strictly conducted and regulated as it is on a national level. The aim of the thesis is to find out the fiscal condition of nine city municipalities of Latvia from 2008 to 2017, using fiscal condition tests. Forecasting of the fiscal position is also done, considering socio-economic, including demographic, factor trends. The results of the study show that the fiscal position of city municipalities in Latvia differs – both fiscal health and fiscal stress occur. Keywords: city municipalities, fiscal health and stress, municipal finance, fiscal condition tests, medium term forecasting, administrative territorial reform.
Fiscal condition evaluation of the city municipalities of Latvia in 2008-2017
Keywords: Ekonomika; Republikas nozīmes pilsētas; Fiskālā veselība un stress; Pašvaldību finanses; Fiskālā stāvokļa testi; Vidēja termiņa prognozēšana