Deleģētas likumdošanas institūts no varas dalīšanas aspekta - Urža, Juta (Latvijas Universitāte, 2019)
Darba mērķis ir izpētīt deleģētās likumdošanas institūtu no varas dalīšanas aspekta. Līdz šim tiesību teorijā nav bijis daudz pētījumu par izvirzīto tēmu. Tiesību doktrīnā un tiesu praksē ir atrodami argumenti par to, kāpēc valstij ir nepieciešama deleģētā likumdošana, un kāda ir tās pozitīvā ietekme. Tiek norādīts, ka tā nav saderīga ar varas dalīšanu, tomēr dziļāka analīze nav veikta. Autore darbā secināja, ka deleģētā likumdošana ir izņēmums no varas dalīšanas principa, kuram gan normatīvajos aktos, gan tiesu praksē ir noteikti būtiski ierobežojumi. Lietderības apsvērumu dēļ, tas valstī ir nepieciešams, lai nodrošinātu valsts varas funkciju efektīvu realizēšanu. Varas dalīšanas princips, no kura izriet valsts varas atzaru savstarpējā kontrole, novērš deleģētās likumdošanas procesā pieļautos pārkāpumus, tādējādi garantējot likumību. Darbs sastāv no trīs nodaļām, desmit apakšnodaļām, ievada un kopsavilkuma. Darbā izmantoti Džona Loka, Šarla Luija de Monteskjē, Kārļa Dišlera un citu autoru darbi, kas ir pētījuši varas dalīšanas principu un deleģētās likumdošanas institūtu. Autore apkopojusi nozīmīgākās diskusijas tiesību zinātnieku starpā, kā arī analizējusi deleģētās likumdošanas institūtu tiesu praksē.

The aim of this paper is to analyze the institute of delegated legislation from the aspect of the separation of powers. There haven’t been many researches about the topic of this Thesis in legal theory by this moment. The arguments about the government’s need in the institute of the delegated legislation and its positive affect are found in the legal doctrine and judicature. It is pointed out, that it is not compatible with the separation of the powers, but deeper researchers are not made. The author has concluded that the delegated legislation is the exception from the principle of the separation of powers, having significant restrictions in the regulations and judicature. Because of utility considerations, it is important for the state to provide efficiency of governing. The principle of the separation of powers, from which follows that one state's government branch checks over another, prevents violations made by the process of the delegated legislation, ensuring legality. The work consists of three chapters, ten sub-chapters, introduction and summary. John Locke’s, Charles Louis de Montesquieu’s, Kārlis Dišlers’s and other author’s works are used in this Thesis. These authors have made researches about the institute of delegated legislation and the principle of separation of powers. The author has also summarized the most important discussions among the legal scholars as well as has analyzed judicature about delegated legislation.
The institute of delegated legislation from the aspect of the separation of powers
Keywords: Juridiskā zinātne; valsts vara; varas dalīšanas princips; varas dalīšanas izņēmumi; deleģētās likumdošanas institūts; izpildvara