Juridiskās iespējas mazināt kredītu informācijas ziņošanas slogu kredītiestādēm - Ausekle, Laura (Latvijas Universitāte, 2025)
Latvijā kopš 2003. gada ir veidojies tiesiskais ietvars detalizētas kredītu informācijas vākšanai centrālās bankas Kredītu reģistrā un informācijas sistēmās kredītinformācijas birojos, kuru izveidi noteica situācija tautsaimniecībā. Vienlaikus galvenie ziņu par kredītiem sniedzēji ir lielākie kreditētāji – kredītiestādes un to meitas sabiedrības, tādējādi radot tām vairākkārtīgu ziņošanu minētajās sistēmās par vieniem un tiem pašiem darījumiem. Maģistra darba galvenais secinājums ir, ka likumdevēja līmenī būtu izvērtējama nepieciešamība veikt atbilstošus grozījumus Kredītu reģistra likumā, nodrošinot Latvijas Bankas un kredītinformācijas biroju sadarbību, kas paredzētu, ka ziņas par kredītiem vāktu vienā sistēmā – Kredītu reģistrā un to nodotu kredītinformācijas birojiem, tādējādi nozīmīgi samazinot kreditoriem ziņu sniegšanas slogu.

Since 2003, a legal framework has been established in Latvia for the collection of detailed credit information in the Credit Register of the central bank and in the information systems of credit information bureaus, driven by the economic situation. At the same time, the main providers of credit information are the largest lenders – credit institutions and their subsidiaries, resulting in multiple reporting of the same instrument (credit) in these systems. The main conclusion of the Master's thesis is that at the legislative level, it would be necessary to evaluate the need to make appropriate amendments to the Credit Register Law, ensuring cooperation between the Latvijas Banka and credit information bureaus. This would involve collecting credit information in a single system – the Credit Register – and then passing it on to credit information bureaus, thereby significantly reducing the reporting burden on creditors.
Legal options to reduce the reporting burden of credit information on credit institutions
Keywords: Tiesību zinātne; kredīts; kredītu reģistrs; ziņošanas sloga mazināšana; credit; credit register