Antibiotiku atliekvielu noteikšana un izplatība zivīs - Puzane, Kristina (Latvijas Universitāte, 2022)
Akvakultūra mūsdienu pasaulē tiek uzskatīta par strauji augošu industriju, kur gandrīz puse no tās veido zivs, kuru lieto cilvēki savā uzturā. Ražošanā tiek izmantoti lieli zivju krājumi, tomēr bieži notiek slimību uzliesmojumi, kā rezultātā tiek pielietoti antibakteriālie līdzekļi, kas ir kļuvuši par ierastu praksi. Antibiotikas ir medikamenti, kas nomāc baktēriju augšanu un izraisa to nāvi, tās tiek pielietotas gan cilvēku, gan arī veterinārmedicīnā pret bakteriālām infekcijām. Ir zināmi vairāk kā 100 savienojumi, un jauno savienojumu sintēze ir praktiski apstājusies. Šo savienojumu grupas atliekvielu izplatība rada rezistences pieaugšanu, ietekmējot apkārtējo vidi un sabiedrības veselības problēmas.

In today's world, aquaculture is considered to be a fast-growing industry, with almost half of it being fish for human consumption. Large stocks of fish are used in production, but outbreaks of disease often occur resulting in the use of antibacterial agents that have become common practice. Antibiotics are drugs that inhibit the growth of bacteria and cause their death, they are used against bacterial infections. More than 100 compounds are known and the synthesis of new compounds has practically stopped. The spread of antibiotic residues leads to an increase in resistance of microorganisms, affecting the environment and public health problems.
Determination and prevalence of antibiotic residues in fish
Keywords: Ķīmija; ANTIBIOTIKAS; ANTIBAKTERIĀLĀ REZISTENCE; HROMATOGRĀFIJA; MASSPEKTROMETRIJA