Bismutu saturošu augstfrekvences bezelektrodu gaismas avotu spektroskopiskā izpēte - Frīdmane, Annija Lūcija (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darbā tika veikta augstfrekvences bezelektrodu gaismas avotu spektroskopiskā izpēte, aplūkojot konkrētas ķīmisko elementu – bismuta, argona un joda – spektrālās līnijas un to intensitātes izmaiņu atkarībā no ierosmes ģeneratoram pievadītās jaudas. Darba ietvaros tika noteikta gāzes temperatūra, izmantojot OH molekulas rotācijas spektru, kā arī tika pētīts lampu pašmodulācijas režīms. Darbā secināts, ka antimona pievienošana lampas pildījumam būtiski ietekmē gan lampas darbošanās režīmu, gan spektrālo līniju intensitāti.

In this bachelor’s thesis a spectroscopic study of high-frequency electrodeless light sources was made by looking at the spectral lines of particular chemical elements - bismuth, argon and iodine – and their intensity variations depending on the excitation generator voltage. During this work, the gas temperature was determined by using the OH molecule rotation spectrum, also the self-modulating regime of lamps was studied. The work concludes that the addition of antimony to lamps filling substantially affects both the mode of operation of the lamp and the intensity of the spectral lines.
Spectroscopic studies of the bismuth containing high frequency electrodeless light sources
Keywords: Fizika; plazma; bismuts; gāzes temperatūra; pašmodulācija; spektroskopiskā diagnostika