Literārie darbi - tikumisko vērtību izpratnes sekmētāji vecākā pirmsskolas vecuma bērniem - Ozoliņa, Mirdza (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba temats- Literārie darbi - tikumisko vērtību izpratnes sekmētāji vecākā pirmsskolas vecuma bērniem. Darba pētījuma mērķis: pētīt literatūras nozīmi tikumisko vērtību izpratnes veidošanā vecākā pirmsskolas vecuma bērniem. Darbs sastāv no divam daļām, kurās ietvertas vairākas apakšnodaļas. Teorētiskā daļā tiek apskatītas un salīdzinātas pedagogu, psihologu, filozofu atziņas par tikumiskām vērtībām. Tiek sniegts vērtību, tikumisku vērtību vispārīgs raksturojums. Tiek atklāts, ka tikumiskās vērtības ir vienas no galvenajām un svarīgākajām vērtībām. Ir apkopotas teorētiskās atziņas un secināts, ka vecākais pirmsskolas vecuma posms ir visveiksmīgākais, lai veidotu izpratni par tikumiskām vērtībām. Empīriskā daļas saturā ir sniegts pētījuma metodoloģiskais pamatojums. Ir dots pētāmās grupas bērnu raksturojums pētījuma sākumā un pētījuma beigās, analizēti bērnu zīmējumi. Sarunas ar bērniem, lai noskaidrotu bērnu izpratni par konkrētām tikumiskām vērtībām, kā arī noteiktu šo vērtību izpausmi konkrētā rīcībā, saskarsmē ar bērniem un pieaugušajiem. Apkopojot pētījuma galvenos rezultātus, tika secināts, ka vērtību sistēma vecākā pirmsskolas vecuma bērniem var veidoties, izmantojot literāros darbus atbilstoši konkrētai situācijai. Pētījumā tika pārbaudīta un apstiprināta hipotēze: literatūra sekmē tikumisko vērtību izpratnes veidošanos bērniem, ja skolotājs zina tikumisko vērtību izpratnes veidošanos būtību; literārais darbs atbilst bērna interesēm, pieredzei un konkrētai situācijai. Pētījuma atslēgas vārdi: literārie darbi, tikumiskās vērtības, vērtības, vecāka pirmsskolas vecuma bērni. Bakalaura darbs sastāv no 2 daļām, darba apjoms - 63 lappuses, 2 tabulas, 10 attēli, 3 pielikumi un izmantoti 46 literatūras avoti.

The subject of the Bachelor’s Thesis - Literary works as facilitators of the understanding of moral values for older preschool children. The aim of the research - to study the importance of literature to older preschool children in understanding moral values. The work consists of two chapters, which include several subchapters. The theoretical part describes and compares the findings of teachers, psychologists and philosophers about moral values. The Thesis provides a general description of values and moral values. It reveals that moral values are one of the main and most important values. The theoretical findings are summarised and it is concluded that the oldest preschool stage is most successful in developing an understanding of moral values. The content of the empirical part explains the methodological substantiation of the research. The Thesis describes characteristics of the children of the study group at the beginning of the study and at the end of the study and analyses children's drawings. Conversations with children are analysed to find out their awareness of specific moral values and to determine the expression of the values in concrete actions in contact with children and adults. Summarising the main results of the study, it was concluded that according to the specific situation the value system of older preschool children can be formed using literary works. The study examined and validated the following hypothesis: literature promotes the understanding of moral values in children if the teacher knows the composition of the formation of the understanding of moral values; if the literary work corresponds to the child's interests, experience and particular situation. Research keywords: literary works, moral values, values, older preschool children. The Bachelor’s Thesis consists of 2 parts, 63 pages, 2 tables, 10 figures, 3 annexes and 46 sources of literature.
Literary works as facilitators of the understanding of moral values for older preschool children
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; literārie darbi; tikumiskās vērtības; vērtības; vecāka pirmsskolas vecuma bērni.