Latvijas piekrastes pašvaldību attīstības stratēģijas un to ietekme uz Baltijas jūras vides aizsardzību - Ančupāne, Agnese (Latvijas Universitāte, 2016)
Šī pētījuma mērķis ir analizēt 17 piekrastes pašvaldību ( pilsētas: Jūrmala, Liepāja, Rīga, Ventspils un 13 novada pašvaldību : Carnikavas, Dundagas, Engures, Grobiņas, Limbažu, Mērsraga, Nīcas, Rojas, Rucavas, Salacgrīvas, Saulkrastu un Ventspils) attīstības stratēģijas, tā kā šīs pašvaldības var tiešā mērā ietekmēt piekrasti un jūru. Lai pārbaudītu izvirzīto hipotēzi – piekrastes pašvaldību attīstības stratēģijas ir fokusētas uz prioritātēm ,kurām ir potenciāls nodarīt kaitējumu Baltijas jūras videi – tika pielietotas kvalitatīvās, kvantitatīvās, aprakstošās un salīdzinošās metodes.Izstrādājot maģistra darbu, tika secināts, ka piekrastes pašvaldību attīstības stratēģijās vides jautājumi, īpaši tie, kas tiek uzskatīti par svarīgiem starptautisko organizāciju kontekstā, ir maz vai vispār nav pieminēti. Turpmāk tiek secināts, ka piekrastes pašvaldību attīstības stratēģijas tiešām fokusējas uz prioritātēm, kurām ir potenciāls nodarīt kaitējumu Baltijas jūras videi.

The objective in this study is to analyze the development strategies of 17coastal municipalities (four cities: Jūrmala, Liepāja, Rīga, Ventspils, and 13 areas: Carnikava, Dundaga, Engure, Grobiņa, Limbaži, Mērsrags, Nīca, Pāvilosta, Roja, Rucava, Salacgrīva, Saulkrasti, Ventspils), because they can directly affect the coast and the sea. Qualitative, quantitative, descriptive and comparative methods are used to examine the hypothesis - development strategies of coastal municipalities are focused on priorities that have potential of harming the environment of the Baltic Sea. In this master thesis it is argued that in almost all development strategies of coastal municipalities’ environmental issues and especially those considered by international organizations are poorly or not at all mentioned. It is further argued that development strategies of coastal municipalities are indeed focused on priorities that have potential of harming the environment of the Baltic Sea.
Development Strategies of Latvian Coast Municipalities and Their Impact on Safeguarding the Environment of the Baltic Sea
Keywords: Baltijas jūras reģiona studijas; Baltijas jūra; piekrastes pašvaldība; attīstības stratēģija; vides aizsardzība