Valmieras ūdensapgādes Arukilas-Burtnieku horizonta ūdens ķīmiskais sastāvs un tā medicīniski ģeoloģiskā interpretācija - Celms, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darba pētījums ir jaunā zinātnes nozarē - medicīnas ģeoloģijā un sagatavotā darba mērķis ir saprast un skaidrot apkārtējas vides ietekmi uz cilvēka veselību, ņemot vērā, ka tādi dabiskās vides elementi kā gaiss un ūdens pastāvīgi ietekmē cilvēka veselību. Darbā tiek veikts pētījums par Valmieras Arukilas – Burtnieku ūdens horizonta ūdens sastāva ietekmi uz cilvēka veselību, tiek analizēts ūdens ķīmiskais sastāvs, tiek pētīts Arukilas, Burtnieku svītu litoloģiskais un minerālu sastāvs; kā arī novērtēts - kāda daļa no šo svītu nogulumu minerāliem šķīst ūdenī, un kāds ir Arukilas un Burtnieku svītu smilšakmens cementa sastāvs. Ūdens ķīmiskās analīzes tika veiktas ar pilnās atstarošanas rentgena fluorescences spektrometriju. Pēc ūdens analīžu veikšanas Valmieras pazemes ūdeņiem, tikai konstatētas atsevišķas kļūdas: Cd koncentrāciju bija pārlieku augsta, Mg ūdens sastāvā vispār netika konstatēts. Secināts, ka ūdens paraugos iztrūkst vairāki ķīmiskie elementi, kuri ir svarīgi cilvēka organisma uzturā - Mg, Na, Se, I, B – netika konstatēti ūdens paraugos, šie visi ķīmiskie elementi piedalās cilvēka bioķīmisko procesu norisē. Papildus tika konstatēti ķīmiskie elementi, kuri ūdenī ir nepietiekamā daudzumā. Viens no šādiem būtiskajiem elementiem ir Ca - elements, kurš stiprina cilvēka kaulus, baro muskuļu šūnas, un neitralizē skābo vidi organismā. Darbā iekļautas 54 lapas, 7 attēli, 6 tabulas, 8 pielikumi un 28 literatūras avoti. Atslēgas vārdi: ķīmiskie elementi ūdenī, kalcija deficīts, ūdensgūtve „ Grīšļi”

Bachelor researches a new science – Medicine geology. The main thing in work is to understand the nature environment influence on people. A big influence on people health is air, water and so one. In this work the influence on people health of Valmieras Arukilas - Burtnieku aquifer water is discovered. To discover the components of the water, to understand the Arukila, Burtnieku series litological and mineralogy composition, and also what part of it dissolve in water, what material cement the majority of Arukila, Burtnieku series litological sandstone.The water chemical components were discovered with Total reflection X-Ray Fluorescence spectroscopy. After X-Ray Fluorescence spectroscopy analyses data credibility was compared with standard analyze methods results of Valmiera ground water, and was found some chemical elements concentration mistakes. Like Cd concentration was to high, Mg was not found in water at all. Other chemical elements concentration was believable. Author conclude, that some elements are missing in water, like Mg, Na, Se, I, B – these elements regulate biochemical process in human body and are important diet component. The other way how to interpret analyzes results are to look on chemical components that are in decreased amount in water. One of these elements is Ca – it is very important for human body to feed the bones, to feed the muscles, to neutralize acid environment in human body.The best way how to utilize this component is through the water, where the element is in ion structure. Peoples couldn’t take up Ca element through the food, because the element is in compound form and body inner environment hardly uptake it. In human body heliobacteria prove, that body has acid environment and Ca utilizing from food would be embarrass. Paper includes 54 pages, 7 figures, 6 tables, 8 appendix and 28 literature sources. Key words: Chemical elements in water, calcium deficit, source of water “Grisli”.
Chemical composition of the Valmiera water supply ArukŅla-Burtnieku aquifer and medical geological interpretation of these data
Keywords: Ģeoloģija