Fiziskās personas maksātnespējas procesa pasludināšana un atbrīvošana no saistībām - Beķers, Mārcis (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darba tēma ir fiziskās personas maksātnespējas procesa pasludināšana un atbrīvošana no saistībām. Latvijā pastāvošais maksātnespējas procesa regulējums neparedz pasludināt fiziskās personas maksātnespējas procesu, ja uz parādnieku ir konstatējami dažāda veida ierobežojumi (piešķirtais kredīts izlietots tam neparedzētiem mērķiem, veikti darījumi, kuru rezultātā kreditoriem radīti zaudējumi). Darba uzdevums bija izpētīt, kāds būtu efektīvākais fiziskās personas maksātnespējas procesa modelis, lai pēc iespējas pilnīgāk tiktu samērotas parādnieka un kreditoru intereses. Autors secināja, ka maksātnespējas process ir pasludināms un parādnieks ir atbrīvojams no saistībām neatkarīgi no tā, vai uz parādnieku ir konstatējumi ierobežojumi vai nav. Bankrota procedūra, kuras ietvaros tiek pārdota parādnieka manta un iespējami maksimāli apmierināmi kreditoru prasījumi, ir efektīvākais kreditoru aizsardzības mehānisms parādnieka faktiskās maksātnespējas iestāšanās gadījumā.

The theme of master paper is the insolvency process declaration and release from liability of a physical person. In Latvia, the existing regulation of insolvency process does not envisage declaring the insolvency process of a physical person if for the debtor there are definable different kinds of restrictions (the allotted credit is spent for unforeseen purposes, the deals are made, in the result of which creditors incurred the losses). The aim of the research was to study and define the most effective model of physical person’s insolvency process, in order the interests of debtor and creditors are fully commensurated. The author concluded that insolvency process is declared and the debtor is released from liability irrespective of the fact whether there are definable restrictions for the debtor. Bankruptcy procedure, in the frame of which the property of debtor is sold and maximal satiable creditors’ claims are possible, is the most effective creditors’ protection mechanism in the case of debtor’s actual insolvency.
Insolvency process declaration and release from liability of a physical person
Keywords: Juridiskā zinātne