Juridiska persona kriminālprocesā - Lauska, Līva (Latvijas Universitāte, 2017)
Juridiska persona kriminālprocesā ir sastopama kā cietušā statusā, tā personas, kurai ir tiesības uz aizstāvību statusā, tā arī aizskartās mantas īpašnieka statusā. Neskatoties uz to, ka juridiskā persona ir uzskatāma par patstāvīgu procesa dalībnieku, tās pamattiesības nereti tiek īstenotas mazākā apjomā kā fizisko personu tiesības. Maģistra darba mērķis ir izpētīt normatīvos aktus, tajos veiktos grozījumus, konstatēt esošos problēmjautājumus un rast iespējamos risinājumus, kas nodrošinātu juridiskās personas līdzvērtīgu pastāvēšanu kriminālprocesā iepretim fiziskajai personai. Darba izstrādes gaitā tiek pētīti un analizēti normatīvie akti, tiesu nolēmumi, kā arī uzraudzības lietu kriminālprocesā materiāli. Maģistra darba ietvaros autore piedāvā grozīt un papildināt spēkā esošo regulējumu, kā arī norāda, ka spēkā esošo normu interpretācija var būt par pamatu likuma citādai izpratnei.

A legal person in criminal proceedings can be found in the victim status, of the person who has the right of defense status, it also violated as injured owner of the property status. Despite the fact that the legal person is considered to be independent processparticipant, the fundamental rights are often implemented on a smaller scale as natural persons. Aim of the master thesis is to explore amendments in law, establish existing issues and find possible solutions, that would ensure the existence of a legal person as well as the natural person incriminal proceedings. In cource of developing paper, are studied and analyzed regulatory enactments, court judgments, as well as criminal surveillance case materials. In framework of master thesis the autor offers to amend and improve existing law in force, and points out that the current interpretation of the provisions may lead to a different understanding of the Law.
Legal person in criminal proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; juridiska persona; kaitējums; valsts; mantojums; piespiedu ietekmēšanas līdzekļi